Külföld

Kreml: Több mint ötórás volt az orosz és iráni elnök megbeszélése

Az iráni elnök csütörtökön érkezett Moszkvába állami látogatásra

Vlagyimir Putyin orosz elnök és iráni kollégája, Ebrahim Raiszi több mint öt órán át tartott megbeszélése a Kremlben, és nem sokkal moszkvai idő szerint éjfél előtt ért véget – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára újságírókkal, számol be az oroszhirek.hu.

Kreml: Több mint ötórás volt az orosz és iráni elnök megbeszélése
Vlagyimir Putyin és Ebrahim Raiszi
Fotó: NorthFoto

Az iráni elnök csütörtökön érkezett Moszkvába állami látogatásra. Moszkva és Teherán az elmúlt években szoros kapcsolatokat alakított ki, és ennek eredményeként megerősítették gazdaságaikat – mondta az orosz elnök kollégájának.

A két vezető megvitatta a kétoldalú kapcsolatokat és a szélesebb körű globális kihívásokat, köztük az izraeli-Hamász konfliktust. Oroszország és Irán “jó lendületet” vett az elmúlt évben – mondta Putyin, rámutatva az energetikai és oktatási együttműködésre.

A két ország közötti kereskedelem az elmúlt évben 20 százalékkal nőtt, és elérte az 5 milliárd dollárt – mondta az orosz elnök, hozzátéve: “Aktív együttműködést folytatunk kétoldalú kapcsolataink teljes spektrumában”.

A megbeszélésekkel lezárult egy sor találkozó, amelyet Putyin az elmúlt 48 órában tartott a közel-keleti országok vezetőivel és tisztviselőivel.

Szerdán Putyin Abu-Dzabiba és Rijádba látogatott, ahol találkozott Mohammed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnökével és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel. Csütörtökön korábban az orosz vezető találkozott az ománi trónörökössel, Theyazin bin Haitham Al Saiddal a moszkvai „Russia Calling” 14. VTB befektetési fórumon.

Az iráni vezetővel folytatott megbeszélések során Putyin azzal viccelődött, hogy szerdán, miután Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben járt, fontolóra vette, hogy Teheránba látogat, mondván, hazafelé tartva átrepül Irán felett, és arra gondolt, talán csak leszáll Teheránban, és ott találkozik Raiszival, de azt a tájékoztatást kapta, hogy az iráni elnök már Moszkvába készül. Raisiz azt válaszolta, hogy Irán bármikor kész fogadni Putyint, és meghívta őt, hogy látogasson el Iránba.

Kapcsolódó írásaink