Külföld

Észak-Korea megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését

A lépés regionális feszültséget keltett, és újabb szankciókat váltott ki az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea részéről

Észak-Korea megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését – közölte vasárnap a KCNA állami hírügynökség, miután az ország a múlt hónapban felbocsátotta első katonai kémműholdját, ami miatt az országot újabb szankciókkal sújtották az Egyesült Államok és szövetségesei.

Észak-Korea megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését
Észak-Korea megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését
Fotó: AFP/KNS/KCNA/STR

A Nemzeti Űr- és Űrtechnológiai Igazgatóság (NATA) phenjani általános irányítóközpontjában működő új műholdas műveleti iroda szombaton kezdte meg feladatának teljesítését, és a megszerzett információkat a hadsereg felderítő irodájának és más fő egységeknek fogja jelenteni – számolt be a KCNA.

Észak-Korea azt állítja, hogy november 21-én sikeresen útjára indította első katonai kémműholdját, amely a washingtoni Fehér Házról, az amerikai védelmi minisztériumról, amerikai katonai bázisokról és dél-koreai „területekről” küldött képeket.

A lépés regionális feszültséget keltett, és újabb szankciókat váltott ki az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea részéről.

Phenjan eddig nem hozta nyilvánosságra a műholdról érkezett képeket, így az elemzők és a külföldi kormányok vitatkoznak arról, hogy az új eszköz valójában mennyire működőképes.

Észak-Koreát az ENSZ egymást követő határozatai tiltják a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtásától.

Kapcsolódó írásaink