Külföld

A párizsi merénylő korábban azt állította, hogy már nem muzulmán

A francia titkosszolgálatok jelenleg 5200 radikális iszlamistát tartanak nyilván, s mintegy 20 százalékuk küzd pszichiátriai problémákkal

A Párizsban késsel és kalapáccsal járókelőkre támadó iszlamista merénylő akit korábban már elítéltek terrorizmusért – évek óta azt állította a nyomozóknak és a hozzátartozóinak, hogy deradikalizálódott, és már nem tartja magát muzulmánnak – közölték vasárnapi rendőrségi források.

A párizsi merénylő korábban azt állította, hogy már nem muzulmán
A 26 éves elkövető egy német turistát késsel megölt, egy francia és egy brit állampolgárt pedig kalapáccsal könnyebben megsebesített az Eiffel-torony közelében
Fotó: Hans Lucas via AFP/Gauthier Bedrignans

A 26 éves elkövető egy német turistát késsel megölt, egy francia és egy brit állampolgárt pedig kalapáccsal könnyebben megsebesített az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy Allah akbar.

A francia terrorelhárítási ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást.

A merénylő Párizs egyik elegáns nyugati elővárosában, Neuilly-sur-Seine-ben született, francia-iráni kettős állampolgár. Armand Rajabpour-Miyandoabnak hívják, szülei az iszlamista rezsim elöl menekültek Franciaországba, nem muzulmánok. A férfit 2016-ban állította elő először a belső hírszerzés, mert a La Défense üzleti negyedben tervezett merényletet, és csatlakozni kívánt az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez az iraki-szíriai övezetben. Az akkor biológusnak tanuló diák az interneten három visszaeső terroristával is kapcsolatban állt.

Armand Rajabpour-Miyandoabot négy év letöltendő és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték 2018-ban. A börtönben pszichiátriai kezelés alatt állt, s szabadulásakor 2020-ban rendőri felügyelet alá helyezték újabb terrorcselekmények megelőzése érdekében.

Amikor 2016-ban előállították, azt vallotta, hogy „előbb radikalizálódott, majd deradikalizálódott”.

„Már nem vagyok muzulmán, de érdekel, ami ott történik” – mondta a rendőrségi jegyzőkönyvek szerint. A nyomozás ugyanakkor megállapította, hogy még 2016 nyarán is iszlamista internetes oldalakat látogatott.

Szombat esti letartóztatása után azt mondta a rendőröknek, hogy „dühös volt amiatt, ami Gázában történik, és hogy Franciaország bűnrészes abban, amit Izrael tesz”. „Állítólag azt is mondta, hogy elege van abból, hogy muszlimokat lát meghalni, mind Afganisztánban, mind Palesztinában” – tájékoztatott Gérald Darmanin belügyminiszter.

A francia titkosszolgálatok jelenleg 5200 radikális iszlamistát tartanak nyilván, s mintegy 20 százalékuk küzd pszichiátriai problémákkal.

Kapcsolódó írásaink