Külföld

A palesztin elnök és a jordániai király a gázai válság enyhítésére szólított fel

Mahmúd Abbász a palesztin nép elleni mindennemű erőszak azonnali leállítását szorgalmazta

A Gázai övezetben kialakuló humanitárius válság enyhítésére és a civilek védelmére szólított fel csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök és II. Abdalláh jordániai király Ammánban. A felek egyúttal azt vetették Izrael szemére, hogy kollektíve bünteti a palesztinokat.

A palesztin elnök és a jordániai király a gázai válság enyhítésére szólított fel
Képünk illusztráció
Fotó: AFP / SAID KHATIB

Abbász a WAFA palesztin hírügynökség által közzétett felhívásában a palesztin nép elleni mindennemű erőszak azonnali leállítására szólított fel, egyúttal elítélte az erőszakot, bármelyik fél részéről követik is el. Hangsúlyozta: a civilek elleni atrocitásokat a nemzetközi jog mellett a vallás és az erkölcs is tiltja.

Az Abbász vezette Fatah mozgalom 2006-ban, a legutóbbi palesztin parlamenti választásokon vereséget szenvedett a Hamásztól, azóta a két szervezet szemben áll egymással.

Ugyancsak csütörtökön a jordániai belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozva betiltott a palesztinokkal szimpatizáló mindenféle megmozdulást az ország Izraellel közös határához közeli térségében. A tárca hangsúlyozta: a régió biztonságát a hadsereg felügyeli.

A Hamász támadása miatt a jordániai hatóságok lezárták Ciszjordániába vezető Allenby-hidat (Husszein király-híd) a forgalom elől.

A 10,9 milliós királyságban sok palesztin él, a hatóságok pedig nem először tiltanak be tüntetéseket az ország Izraellel szomszédos térségeiben, és előfordult, hogy a tilalmat megszegőket könnygázzal oszlatták szét.

A Közel-Keleten a héten már több tömegtüntetést tartottak a palesztinok oldalán, Jordánia mellett hasonló megmozdulások voltak Irakban, Szíriában, Bahreinben és Libanonban is.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.

Kapcsolódó írásaink