Külföld

Rakétaeső zúdult Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel

Az övezet szomszédságában élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, mert attól tartanak, hogy Gázából behatoló terroristák jutottak Izrael területére

Rakéták tucatjait lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, a mentők beszámolói szerint többen megsebesültek - jelentette a helyi média.

Rakétaeső zúdult Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel
A Gáza városából indult a rakétatámadás - képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Mustafa Hassona

Izraelben hét sebesültről, valamint egy 75 éves nő haláláról számolt be a közszolgálati csatorna a mentőszolgálatok közlése alapján a helyi idő szerint reggel fél hétkor kezdődött nagyszabású palesztin rakétatámadás nyomán.

A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember házaikba zárkózott a biztonsági utasításoknak megfelelően. A közszolgálati csatorna jelentése szerint nem csak az övezettel szomszédos települések vannak veszélyben, hanem motorokkal és járművekkel távolabbi településekre is eljutottak az állig felfegyverzett gázaiak.

Az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni, több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonságiakkal.

Mohammed Deif, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője azt közölte, hogy mintegy ötezer rakétát indítottak szombat reggel Izrael felé.

Az első információk szerint 20 perc alatt 5 ezer rakétát lőttek ki palesztin szélsőségesek, rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek.

A miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy a közeli órában rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze a tel-avivi főhadiszállásra.

Kapcsolódó írásaink