Külföld

Robert Fico: Fontos, hogy a Visegrádi Négyek jól működjenek

Čaputová már hétfőn megbízza a Smert a kormányalakítással

Erről vasárnapi sajtótájékoztatóján beszélt Robert Fico pártelnök, hozzátéve, várják az államfő telefonhívását. A következő két hétben először a programokról akar tárgyalni a pártokkal, utána lehet szó a kormány összeállításáról – írta a ma7.sk.

Robert Fico: Fontos, hogy a Visegrádi Négyek jól működjenek
Robert Fico
Fotó: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

A pártvezető gratulált minden pártnak és képviselőnek, és külön megköszönte a Smer választóinak a támogatást.

Mint elmondta, a pártközpontban fognak ülni, és várni fogják, hogy a köztársasági elnök telefonáljon nekik, és megbízást kapjanak. Addig nem fognak csinálni semmit.

Fico elmondta, mint a legerősebb párt elnöke, igényt tart a kormányfői megbízatásra.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, szlovákiai külpolitikai orientációja nem változik. Ukrajna kapcsán viszont megjegyezte, a szlovákiai embereknek komolyabb problémái is vannak, mint Ukrajna.

Fontosnak nevezte, hogy a Visegrádi Négyek működjenek, és hogy a környező országokkal átlagon felüli kapcsolatot ápoljanak.

Čaputová már hétfőn megbízza a Smert a kormányalakítással

Zuzana Čaputová szlovák államfő közösségi oldalán bejelentette vasárnap, hogy október 2-án megbízza az előre hozott választás győztesét a kormányalakítással – írta meg az Új Szó nyomán a Mandiner.

„Ma arra a változásra ébredtünk, amelyet az előre hozott parlamenti választás hozott.

Szabad és demokratikus volt, és valós képet alkotott társadalmunkról.

Függetlenül attól, hogy egyesek örülnek az eredménynek, mások pedig szomorúak, mert lettek győzteseink és veszteseink, ez a kép Szlovákiáról” – fogalmazott bejegyzésben az államfő.

Zuzana Čaputová szerint a magas részvételi arány azt jelzi, hogy a lakosság egy cseppet sem közömbös az ország jövője iránt, és a választás után is folytatja erőfeszítéseit a tisztességes, demokratikus és jól kormányzott társadalom megteremtése érdekében.

„Alkotmányos hagyományaink szellemében holnap a választás győztesére bízom a kormányalakítást, és készen állok tájékoztatni a pártok vezetőit is az eljárásról”

– zárta gondolatait a köztársasági elnök.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink