Külföld

Zelenszkij ciklusát a Porosenko-éránál is korruptabbnak érzik az ukránok

Az ukránok a korrupciót tartják az ország második legsúlyosabb problémájának az orosz invázió után – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet idei felméréséből. A háború kitörése óta megduplázódott – a 2021-es 26 százalékról 52 százalékra nőtt – azoknak az aránya, akik azt állítják, hajlandóak kiállni a jogaikért az állammal szemben, melyről ugyanakkor lesújtó véleménnyel vannak.

Zelenszkij ciklusát a Porosenko-éránál is korruptabbnak érzik az ukránok
Sokan csak szemfényvesztésnek tartják Zelenszkij nagy korrupcióellenes harcát
Fotó: Genya SAVILOV / AFP

A Transparency International jelentése szerint Ukrajna a világ 180 vizsgált országa közül a 116. helyen szerepel a korrupciós rangsorban, ami ugyan 2006 óta a legjobb eredménye, viszont a korrupcióérzékelési indexe 33 pont a 100-ból. Ezt a mutatót 2012-ben vezették be, és azt mutatja, hogy az üzleti szereplők és a kormánytól független elemzők mennyire tartják nyomasztónak, az országot és a gazdaságát gúzsba kötő jelenségnek a korrupciót. E mérőszám tekintetében az „Euromajdan” óta folyamatosan romlik a hangulat az ukránoknál, és az elmúlt 10 év legrosszabb mutatói Volodimir Zelenszkij elnökségének idejére esnek.

Ez nem meglepő, hiszen az orosz-ukrán háború elhozta a kleptokrácia aranykorát. Az elmúlt másfél év olyan antihősöket termelt ki, mint Jevgenyij Boriszov, Odessza katonai komisszárja, aki a családjával együtt a hadkötelezettség alóli felmentések osztogatásáért, és ki tudja még mi mindenért Euro milliókat keresett. A pénzből vettek egy villát és egy másik ingatlant a spanyolországi Marbellán, ugyanakkor a spórolás jegyében a luxuskategóriás Mercedes terepjáróját adományként feltüntetve hozatta be Ukrajnába.

De érdemes felidézni Bohdan Torohcij esetét is. A politikus Zelenszkij pártja, a Nép szolgája színeiben szerzett parlamenti mandátumot, a figyelmet azonban a Mercedes EQS limuzinjával, és azzal hívta fel magára, hogy felesége, Alina Levcsenko tavaly egyik méregdrága szálloda után a másikból jelentkezett be Instagram oldalán, miközben az Antonov állami repülőgépgyártó vállalat tanácsadójaként alkalmazták bármiféle műszaki végzettség nélkül.

Az igazságszolgáltatás helyzete sem rózsás. A legfelsőbb bíróság elnökét vesztegetés vádjával májusban tartóztatták le. Júniusban egy másik bírót is elfogtak, aki 150 000 dollár (mintegy 55 millió forint) értékű kenőpénzt rejtett el savanyúságos üvegekbe, majd Moldovába menekült, ahonnan végül kiadták.

Bár ezek alapján úgy tűnhet, Volodimir Zelesznkij végre a tettek mezejére lépett, és megindult a választási kampányában ígért harc a korrupció ellen, az ukrán közvélemény elégedetlen. Hogy miért, arról Olekszij Reznyikov védelmi miniszter menesztése és a hírhedt oligarcha, Ihor Kolomojszkij ügye árulkodik.

A védelmi tárcánál mindennapos gyakorlat a beszerzések túlárazása, valamint a „haveri cégek” megbízása. Két jellemző példa: az egyik alkalommal 46 centet fizettek darabjáért az 5 centes tojásoknak, majd 86 dollárt a télikabátokért, amelyek eredetileg 29 dollárba kerültek. A botrányok ellenére a Zelenszkijjel jó kapcsolatban álló Reznyikov szeptemberig a hivatalában maradt, s végig azzal védekezett, hogy ő ezekről a szerződésekről nem tudott. Persze, nem is tudhatott, hiszen belsőellenőrzés lényegében nem működött a tárcánál az irányítása alatt. A lényeg, hogy nem indult ellene eljárás. Sőt, valószínűleg a pályafutását londoni nagykövetként folytatja majd.

Ami Kolomojszkijt illeti, csaknem két éve már, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium – dollárban értendő – milliárdos összegű sikkasztással és pénzmosással vádolta meg, Kijev viszont eddig nem lépett fel ellene. Pedig Kolomojszkij élete nyitott könyv az ukránok előtt: médiamogul, a Prosenko-érában egy ideig kormányzó is volt, és Zelenszkij politikai ambíciójának egyik fő támogatójaként akkor sem került távol a politikától, amikor az első vonalból kénytelen volt hátrább lépni.

A mostani letartóztatása akár azt is jelezhetné, hogy tényleg változás állt be Ukrajnában, csakhogy néhány ukrán és amerikai megfigyelő felhívta a figyelmet egy apró anomáliára: az oligarchát nem a kormánytól többék-kevésbé független Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal fogta el, amelynek munkatársai az Egyesült Államok hatóságaival együttműködve készítették elő a vádiratot ellene, hanem a rossz nyelvek szerint kézi vezérléssel működő biztonsági szolgálat, az SZBU. Így most dollármilliárdok helyett „csak” százmilliókat kérnek számon rajta.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink