Külföld

Ursula von der Leyen: Szükség van további bevándorlásra

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptember közepén beszédet mond az Európai Parlament előtt, és elmondja az Európai Unió helyzetéről szóló beszédet, amely a következő 12 hónapra tervezett jogalkotási kezdeményezések előzetesét mutatja be. Az alkalom az EU munkaévének hivatalos kezdete, és egybeesik a nyári szünet utáni első plenáris üléssel, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben.

Ursula von der Leyen: Szükség van további bevándorlásra
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Újraindult az élet az uniós berkekben a héten: miközben az Európai Parlament képviselői a plenáris ülésen újra asztalhoz ültek, szerda reggel a bizottsági elnökre szegeződik minden szem.

Ursula von der Leyen az Európai Unió helyzetéről tart beszédet (State of the Union), amelyben vélhetően a saját ciklusa alatt elért mérföldköveket igyekszik bemutatni

– a koronavírus elleni küzdelemtől az ukrajnai háborúig.

A mai uniónk azoknak az embereknek a jövőképét tükrözi, akik a második világháború után egy jobb jövőről álmodtak. Egy olyan jövőről, amelyben a nemzetek, a demokráciák és az emberek uniója közösen dolgozik azért, hogy mindenki békében és jólétben élhessen. Ők abban hittek, hogy a történelmi kihívásra Európa jelenti a választ. Amikor az új fiatal generációval beszélek, azt látom, hogy számukra ugyanez a jövőkép jelenti a jobb jövő zálogát, ugyanazt az égető vágyat látom arra, hogy valami jobbat építsenek

– fogalmazott Ursula von der Leyen az értékelőn. Hozzátette, hogy a bizonytalanságokra együtt kell választ találnia az EU-nak, ami ott kezdődik, hogy kiérdemlik az európaiak bizalmát. Mint mondta, a következő mintegy háromszáz napban be kell fejezni azt a munkát, amelynek elvégzésére bizalmat kaptak a szavazóktól.

A bizottsági elnök köszönetet mondott a parlamentnek az egyik legambiciózusabb átalakulás megvalósításában játszott vezető szerepért, amelyre az unió valaha is vállalkozott, ez pedig a zöldmegállapodás.

És ez még azt megelőzően volt, hogy a világ a feje tetejére állt volna a világjárvány és az európai földön kirobbantott brutális háború miatt. De csak nézzük meg, hogy hol tart Európa ma. Megláttuk, megszületett a geopolitikai unió, támogatjuk Ukrajnát, kiállunk Oroszország agressziójával szemben, reagálunk Kína határozott fellépésére és partnerségekbe invesztálunk. Mostanra az európai zöldmegállapodás vált gazdaságunk központi elemévé, amely korábban soha nem látott ambiciózus célokat tűzött ki. Kijelöltük a digitális átállás útját, és globális úttörővé váltunk az online jogok terén. Történelmi jelentőségű a Next Generation EU eszköz, amely nyolcszázmilliárd euró értékű beruházást ötvöz reformokkal, a ma és a holnap számára tisztességes munkahelyeket teremtve megteremtettük az egészségügyi unió építőelemeit, elősegítve egy egész kontinens és a világ nagy részének beoltását

– jelentette ki Von der Leyen, aki szintén példaként hozta fel, hogy az EU megkezdte a függetlenedést olyan kritikus ágazatokban, mint az energia, a mikrocsipek vagy a nyersanyagok. Korszakalkotónak nevezte a nemek közötti egyenlőségért folytatott munkát is. Ahogy fogalmazott:

Munkánk azonban még korántsem ért véget, és folytatnunk kell az előrelépésre irányuló közös törekvést. Tudom, hogy ez a parlament támogatja a nők és lányok elleni erőszakkal szembeni küzdelemről szóló javaslatunkat. Ezt az alkalmat is megragadom, hogy elmondjam, szeretném, ha egy másik alapelvet is jogszabályba foglalnánk: a nem az nem. Erőszakmentesség nélkül nem valósulhat meg valódi egyenlőség.

Az éghajlatváltozásra visszatérve Von der Leyen megjegyezte, hogy négy évvel ezelőtt az európai zöldmegállapodás volt a válasz a történelmi éghajlatváltozási kihívásra. Az idei nyár a valaha mért legmelegebb Európában, több uniós országot is erdőtüzek sújtottak az elmúlt hetekben.

Objektum doboz

Több bevándorlóra van szükség

Az Európai Bizottság elnöke rámutatott arra, hogy a migrációval kapcsolatos munka azon a meggyőződésen alapul, hogy az egység elérhető közelségben van. A migrációs paktummal kapcsolatos megállapodás még soha nem volt ilyen közel, a parlamentnek és a tanácsnak történelmi lehetősége van arra, hogy a megállapodást tető alá hozza.

Mutassuk meg, hogy Európa képes hatékonyan és együttérzéssel kezelni a migrációt

– hívta fel a figyelmet, majd kiemelte, hogy a migráció fontos munkát igényel.

És ez sehol sem olyan fontos, mint az embercsempészek elleni küzdelemben. Hazugságaikkal vonzzák a kétségbeesett embereket. És halálos útvonalakra terelik őket a sivatagon keresztül, vagy olyan hajókra, amelyek alkalmatlanok a tengeren. Ezeknek az embercsempészeknek a működési módja folyamatosan fejlődik. A jogszabályaink azonban több mint húszévesek, és sürgős frissítésre szorulnak. Tehát új jogszabályokra és új irányítási struktúrára van szükségünk

– jelentette be. Hangsúlyozta, hogy a bizottság nemzetközi konferenciát fog szervezni az embercsempészet elleni küzdelemről.

A munkanélküliséggel kapcsolatban rávilágított, hogy a kis- és középvállalkozások 74 százaléka hiánnyal küzd, a turisztikai szezon csúcspontján az európai éttermek és bárok csökkentett nyitvatartással dolgoznak, mert nem találnak munkaerőt.

Javítanunk kell tehát a munkaerőpiachoz való hozzáférést. A legfontosabb a fiatalok, a nők számára. És szükségünk van a képzett migránsokra

– szögezte le.

Objektum doboz
Objektum doboz

Célkeresztben a Kínából érkező elektromos autók

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szubvencióellenes vizsgálatot jelentett be a Kínából érkező, alacsony költségű elektromos autók ügyében. Úgy vélte, az elektromos járművek ágazata a tiszta gazdaság szempontjából kulcsfontosságú iparág, amely hatalmas potenciállal rendelkezik Európa számára. A globális piacokat azonban most elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók. Árukat pedig a hatalmas állami támogatások mesterségesen alacsonyan tartják.

Ez torzítja a piacunkat. És mivel ezt nem fogadjuk el belülről, nem fogadjuk el kívülről. Így ma bejelenthetem, hogy a bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indít a Kínából érkező elektromos járművekkel kapcsolatban. Európa nyitott a versenyre, de nem a mélyre tartó versenyre. Védekeznünk kell a tisztességtelen gyakorlatokkal szemben

– szögezte le Von der Leyen. Beszédében párhuzamot vont aközött, ami a múltban történt az európai napenergia-iparral és aközött, ami a jövőben történhet az európai autóiparral, amelyek mindketten erős versenyhelyzetben néznek szembe kínai társaikkal.

Az ukrajnai helyzet

Az Ukrajnában zajló háborúra rátérve Ursula von der Leyen kiemelte, hogy az ukrán emberek bízhattak európai polgártársaikban. Egy anyát hozott fel példának, aki az EU területére vitte a fiát, majd visszament tudósítani a háború sújtotta országba, nemrég pedig egy ballisztikus rakéta végzett vele, amelyet orosz bűncselekménynek nevezett.

Ukrajna mellett fogunk állni minden lépésnél. Ameddig csak szükséges. A háború kezdete óta négymillió ukrán talált menedéket az uniónkban. És azt szeretném mondani nekik, hogy most is ugyanolyan szívesen látjuk őket, mint azokban a végzetes első hetekben. Biztosítottuk, hogy hozzáférjenek a lakhatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és még sok máshoz. Európa válaszolt a történelem hívására. Ezért büszkén jelentem be, hogy a bizottság javasolni fogja, hogy hosszabbítsuk meg az átmeneti védelem kiterjesztését az EU-ban élő ukránokra. Ukrajnának nyújtott támogatásunk továbbra is fennmarad

– mondta, és hozzátette, hogy csak ebben az évben 12 milliárd eurót biztosítottak a bérek és nyugdíjak kifizetésére, segítették a kórházakat, az iskolákat és egyéb szolgáltatásokat a fenntartásban. Emellett az EU felgyorsítja a lőszergyártást is, hogy segítsék Ukrajna lőszerkészletének növelését, mert az országnak azonnal szüksége van lőszerre.

De messzebbre is tekintünk. Ezért javasoltunk további ötvenmilliárd eurót négy év alatt beruházásokra és reformokra. Ez segíteni fog Ukrajna jövőjének építésében, hogy egy modern és virágzó országot építsenek újjá. És ez a jövő jól látható. Ez a ház hangosan kimondta: Ukrajna jövője a mi uniónkban van. A Nyugat-Balkán jövője a mi uniónkban van. Moldova jövője a mi uniónkban van. És tudom, hogy az uniós perspektíva milyen fontos sok grúziai ember számára

– fűzte hozzá a bizottsági elnök.

Jogállamisági biztosítékok

De a politikán és a geopolitikán túl szem előtt kel tartanunk, hogy mi forog kockán – folytatta Von der Leyen, aki szerint meg kell határoznunk a sikeres bővítés jövőképét, egy olyan teljes uniót, amelyben több mint ötszázmillió ember él egy szabad, demokratikus és virágzó unióban, és amelyben a fiatalok szabadon élhetnek, tanulhatnak és dolgozhatnak.

Amelyben élénk demokráciák élnek, ahol az igazságszolgáltatás független, az ellenzéki pártok tiszteletben tartják és az újságírókat védik. Mert a jogállamiság és az alapjogok mindig is az unió alapját fogják képezni – a jelenlegi és a jövőbeni tagállamokban. Ezért a bizottság a jogállamisági jelentéseket kiemelt prioritásként kezeli. Mostantól szorosan együttműködünk a tagállamokkal az előrelépések és az aggályok azonosítása érdekében – és a következők érdekében ajánlásokat fogalmazunk meg az előttünk álló évre. Ez biztosította az elszámoltathatóságot a parlament és a nemzeti parlamentek előtt. Lehetővé tette a tagállamok közötti párbeszédet. És ez eredményeket hoz. Hiszem, hogy ugyanezt megteheti a jövőbeli tagállamok számára is

– magyarázta beszédében Von der Leyen.

Objektum doboz

Tisztességes átállás a gazdáknak?

Az Európai Bizottság elnöke szerint a természettel összhangban lévő élelmezésbiztonság továbbra is alapvető feladat marad. Úgy vélte, a gazdák nincsenek könnyű helyzetben: az ukrajnai háború, az éghajlatváltozás, az erdőtüzek, az áradások és a szárazságok mind megnehezítik a tagállamokban a gazdák életét.

Ezt szem előtt kell tartanunk. Sokan már most is a mezőgazdaság fenntarthatóbb formájának kialakításán dolgoznak. Együtt kell dolgoznunk a mezőgazdaságban dolgozó férfiakkal és nőkkel, hogy megbirkózzunk ezekkel az új kihívásokkal. Ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk az élelmiszer-ellátást a jövőre nézve. Több párbeszédre és kevesebb polarizációra van szükségünk. Ezért szeretnénk stratégiai párbeszédet indítani az EU mezőgazdaságának jövőjéről. Meggyőződésem, hogy a mezőgazdaság és a természet védelme kéz a kézben járhat. Mindkettőre szükségünk van

Biztonsági kihívások

Ursula von der Leyen kitért arra is, hogy négy évvel ezelőtt még azt mondta: ha belülről egységes az EU, akkor kívülről senki nem fogja elválasztani a tagállamokat.

Vérzik a szívünk, amikor látjuk, hogy a heves árvizek után milyen pusztító veszteségeket szenvedtek Líbiában és Marokkóban a földrengések miatt. Európa mindig készen áll arra, hogy minden lehetséges módon támogatást nyújtson. Vagy gondoljunk a Száhel-övezetre, amely az egyik legszegényebb, de demográfiailag leggyorsabban növekvő régió. A katonai puccsok sorozata az elkövetkező években még instabilabbá teszi a régiót. Oroszország egyszerre befolyásolja és hasznot húz a káoszból. A régió pedig termékeny talajává vált a terrorizmus térnyerésének. Ez közvetlenül érinti Európát – biztonságunk és jólétünk szempontjából

– sorolta a biztonsági kihívásokat a bizottsági elnök. Kiemelte egyúttal, hogy Afrikával szemben tehát ugyanolyan egységesen kell fellépnünk, mint ahogyan Ukrajnával kapcsolatban is tettük. A legitim kormányokkal és regionális szervezetekkel való együttműködésre kell összpontosítanunk. És olyan kölcsönösen előnyös partnerséget kell kialakítanunk, amely az Európa számára közös kérdésekre összpontosít.

Egyes feltörekvő gazdaságok – folytatta – népességükkel és természeti értékeikkel együtt nélkülözhetetlen szövetségesek az EU számára. Európa mindig együtt fog működni velük a nemzetközi rendszer reformja és javítása érdekében. Az EU ezért vezető szerepet kíván vállalni a szabályokon alapuló rend igazságosabbá tételére és az egyenlőbb elosztásra irányuló erőfeszítésekben.

Ez azt is jelenti, hogy új és régi partnereinkkel együttműködve elmélyítjük kapcsolatainkat. És Európa ajánlata a Global Gateway-jel valóban egyedülálló. A Global Gateway átláthatóbb, fenntarthatóbb és gazdaságilag vonzóbb. Éppen a múlt héten jártam Újdelhiben, hogy aláírjam generációnk legambiciózusabb projektjét, az India–Közel-Kelet–Európa gazdasági folyosót. Ez lesz az eddigi legközvetlenebb kapcsolat India, az Arab-öböl és Európa között: egy vasútvonallal, ami negyven százalékkal gyorsabbá teszi az India és Európa közötti kereskedelmet. Egy villamosenergia-kábellel és egy tiszta hidrogénvezetékkel, a tiszta energiával való kereskedelem elősegítése érdekében Ázsia, Közel-Kelet és Európa között. Egy nagy sebességű adatkábellel, amely összeköti a világ leginnovatívabb digitális ökoszisztémáit, és üzleti lehetőségeket teremt az út mentén

– mondta Ursula von der Leyen, aki egyetlen dolgot kihagyott a beszédéből, mégpedig a saját politikai jövőjét. A bizottsági elnök hallgatott arról, hogy a jobbközép Európai Néppárt vezető jelöltjeként kíván újra indulni. Von der Leyen nagy eséllyel újabb ötéves mandátumot szerezhet, de hogy akarja-e vagy sem, egyelőre csak találgatások kérdése.

– szögezte le a bizottsági elnök.

Kapcsolódó írásaink