Külföld

Lengyelország kiadja Ukrajnának a hadköteles korú ukrán férfiakat

Az ukrán ügyészség nemzetközi elfogatóparancsok segítségével kezdheti meg az ukrán állampolgárok külföldi felelősségre vonását

A lengyel hatóságok elkezdték kiadni az ukrán hatóságoknak azokat a hadköteles korú férfiakat, akik 2022. február 24. óta illegálisan hagyták el Ukrajnát – írja a Rzeczpospolita napilap, számol be az oroszhirek.hu.

Lengyelország kiadja Ukrajnának a hadköteles korú ukrán férfiakat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A lap szerint az Ukrajnával kötött megállapodás alapján Lengyelország már kiadta az ország azon állampolgárait, akik részt vesznek az illegális migránsok Európába csempészésében.

A lengyel határőrség adatai szerint 2022. február 24. után mintegy 2,87 millió 18 és 60 év közötti ukrán lépett be Lengyelországba. Az elmúlt 18 hónapban mintegy 2,8 millióan tértek vissza.

A Rzeczpospolita szerint a lengyel–ukrán határ átlépése után mintegy 80 ezer ukrán nem szerepelhetett a nyilvántartásban.

„Ez nagy szám Ukrajna számára, mert mindezeket az embereket mozgósítani lehet a fegyveres erők sorainak megerősítésére, így erősítve védelmünket és biztonságunkat” – idézi a lap Fjodor Veniszlavszkijt, a Verhovna Rada ukrán képviselőjét, a parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagját.

Az ukrán ügyészség nemzetközi elfogatóparancsok segítségével kezdheti meg az ukrán állampolgárok külföldi felelősségre vonását, mivel sok csaló a határőröknek adott kenőpénzek segítségével, vagy az úgynevezett zöldhatáron keresztül, közvetítők szolgáltatásait igénybe véve menekült el az országból.

„Ha egy ilyen ukránt, például egy egyszerű közúti ellenőrzés során feltartóztatunk, a Nemzeti Rendőrségi Információs Rendszerünkben megjelenik, hogy az ukrán ügyészség körözi, mert az Interpol adatai ott szerepelnek. Mi őrizetbe vesszük az ilyen személyt, tájékoztatjuk az ügyészséget, és a bíróság dönt a kiadatásról” – magyarázta Mariusz Czarka lengyel rendőrségi szóvivő.

Kapcsolódó írásaink