Külföld

A védelmi miniszter leváltását kéri a parlamenttől az ukrán elnök

Zelenszkij szerint a minisztériumot Rusztem Umerovnak kell vezetnie

Olekszij Reznyikov jelenlegi védelmi miniszter leváltását és Rusztem Umerovnak, a legfőbb ukrán magánosítási alap vezetőjének a kinevezését kéri a tárca élére a parlamenttől Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A védelmi miniszter leváltását kéri a parlamenttől az ukrán elnök
Olekszij Reznyikov védelmi miniszter és Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP / FACEBOOK / @REZNIKOVOLEKSII

Az államfő ezt vasárnap éjjeli videoüzenetében jelentette be.

"Úgy vélem, hogy a tárcának az együttműködés új megközelítéseire és más formáira van szüksége mind a katonákkal, mind összességében a társadalommal. A minisztériumot most Rusztem Umerovnak kell vezetnie. A Legfelsőbb Tanács jól ismeri őt, és Rusztem Umerovnak nincs szüksége további bemutatásra. Azt várom a parlamenttől, hogy támogassa ezt a jelölést" - mondta Volodimir Zelenszkij a Telegram-csatornáján közzétett videofelvételen.

Reznyikovot 2021 novemberében nevezték ki védelmi miniszternek, és több milliárd dollárnyi nyugati katonai segítség biztosítását segítette elő a háborús erőfeszítések támogatására. A minisztériumát azonban korrupcióval vádolták, amivel Reznyikov szerint csak az általa vezetett tárcát akarták befeketíteni.

A 41 éves Umerov 2022 szeptembere óta vezeti az ukrajnai Állami Vagyonalapot, és jelentős szerepet játszott egyebek mellett kényes háborús tárgyalásokon, mint például az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodásban.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink