Külföld

Szlovéniában csaknem háromszorosára nőtt a meghiúsított határsértések száma

Szlovéniában az év első hét hónapjában 26 871 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ez közel a háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 10 103 illegális határátlépési kísérletnek - közölte szerdán a belügyminisztérium.

Szlovéniában csaknem háromszorosára nőtt a meghiúsított határsértések száma
Hívatlan vendégek tömegei a Szlovén határon
Fotó: Fabrizio Di Nucci / NurPhoto via AFP

A legtöbb migráns Afganisztánból, Marokkóból és Pakisztánból indult útnak.

A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a délnyugat-szlovéniai, koperi részeken is.

Hozzátették: idén 25 601 személy jelezte nemzetközi védelem iránti szándékát, több mint háromszor annyi, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az illegális bevándorlók többsége még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

Idén július végéig 191 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba. Tavaly ez a szám jóval magasabb, 1593 volt.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Kapcsolódó írásaink