Külföld

Olasz gazdasági miniszter: Nem tartható fenn a nyugdíjrendszer a jelenlegi demográfiai helyzetben

A jobboldali kormány családügyi minisztériumot is létrehozott, amelynek egyik feladata a népességcsökkenés megállítása

Semmilyen nyugdíjrendszer nem fenntartható Olaszország jelenlegi demográfiai helyzetében – hangoztatta Giancarlo Giorgetti, a jobboldali olasz kormány gazdasági minisztere a Meeting Rimini találkozón hétfőn.

Olasz gazdasági miniszter: Nem tartható fenn a nyugdíjrendszer a jelenlegi demográfiai helyzetben
A jobboldali kormány családügyi minisztériumot is létrehozott, amelynek egyik feladata a népességcsökkenés megállítása (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Piero Cruciatti

Giorgetti kifejtette, az ország gazdasági jövője nem kizárólag a sokat szorgalmazott környezetvédelmi fenntarthatóságtól függ, hanem legalább ugyanakkora mértékben attól is, hogy sikerül-e folytonosságot biztosítani a generációk között.

„A születések rohamos csökkenése alapvető problémát jelent, és nem létezik semmilyen nyugdíjreform vagy társadalombiztosítási intézkedés, amely közép- vagy hosszú távon megvalósítható lehet a jelenlegi demográfiai adatokkal” – hangoztatta Giorgetti, a Liga politikusa.

A pénzügyi és gazdasági tárcáért felelős miniszter a Riminiben zajló katolikus találkozón szólalt fel egy héttel az idei költségvetés első vázlatának bemutatása előtt, amely a tavaly októberben megalakult Meloni-kormány első államháztartási csomagja lesz.

A jobboldali kormány családügyi minisztériumot is létrehozott, amelynek egyik feladata a népességcsökkenés megállítása.

Az ország 1861-es egyesítése óta regisztrált számok alapján tavaly először négyszázezer alá csökkent a születések száma, miközben 700 ezren hunytak el.

Az olaszok 57,4 százalékának van legalább egy gyermeke.

A kormány célja, hogy 2033-ra évi 500 ezerre emelje a születések számát.

Kapcsolódó írásaink