Külföld

Fejlődött az orosz légvédelem, Európa bajban lehet

Jelentősen javult az orosz Pantsir rövid hatótávolságú légvédelmi harcjárművek képessége, így sokkal hatékonyabbak a brit–francia Storm Shadow radarelhárító cirkálórakéták támadásaival szemben – jelentette ki a Rosztec állami védelmi konglomerátum.

Fejlődött az orosz légvédelem, Európa bajban lehet
Az oroszok által megszerzett Storm Shadow cirkálórakéta a legfejlettebb a kontinensen
Fotó: AFP/Ben Stansall

A Rosztec egy képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozatát a Military Watch Magazine szúrta ki. A tájékoztatás alapján pedig nemcsak az európai harci eszközök ellen, de az amerikai HIMARS rendszerek ellen is hatékonyabbá vált a Pantsir.

A Storm Shadow radarelhárító cirkálórakéták Európa-szerte elterjedtek, és jelen helyzet szerint ezek a kontinens legfejlettebb ilyen típusú fegyverei. Ezekből még májusban Ukrajna is kapott egy fegyverszállítmány keretében, azonban az oroszok ezekből legalább egyet megszereztek még júliusban.

A szakértők már ekkor megkongatták a vészharangot, hiszen a rakéták birtokában az oroszok nemcsak saját fejlesztéseket tudnak végrehajtani, de hatékonyabbá tudják tenni védekező fegyvereiket is a nyugati rendszerek ellen.

A Storm Shadow egy olyan szubszonikus rakéta amely a legmodernebb műholdas berendezésekkel és célfelismerővel van ellátva, ennek és az infravörös képalkotó berendezéseknek is köszönhetően képes mélységi csapások végrehajtására is. Ha pedig elég alacsonyan repül, képes észrevétlen maradni a légvédelmi radarok előtt.

Mindezt úgy, hogy eközben nincs szükség ötödik generációs lopakodó gépekre, ugyanis a Storm Shadow a negyedik generációs Eurofighterrel vagy a Szu–24M-mel is bevethető.

Oroszország az elmúlt időben jelentős erőfeszítéseket tett a légvédelmi javítása érdekében, és fejlesztéseket eszközöltek a kis méretű és alacsonyan szálló drónok felismerése terén is. A védelmi rendszer ugyanis eddig nem volt képes ezen drónok érzékelésére, így ez sebezhetővé tette őket az ilyen jellegű támadásokkal szemben.

Kapcsolódó írásaink