Külföld

A csönd ára – Joe Biden ellenszélben érkezik hétfőn a tűz sújtotta Mauira

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke nem épp ideális körülmények között érkezik az erdőtüzektől legsúlyosabban érintett Mauri szigetére, miután a hivatalosan is száz ember életét követelő tragédia kapcsán hetekig szótlan maradt – írja a Washington Post.

A csönd ára – Joe Biden ellenszélben érkezik hétfőn a tűz sújtotta Mauira
A tűz 2200 épületet pusztított el vagy rongált meg, és 5,5 milliárd dollárra becsült anyagi kárt okozott
Fotó: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

Az egész világ borzadva nézte, ahogy a Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Mauri szigetét szinte teljesen felemésztik a lángok. Azonban Joe Biden első megszólalását a tragédia kapcsán – érthetetlen módon – 120 óra némaság követte.

Ez sokakat meglepett, hiszen Biden híresen igyekszik empatikus elnöknek mutatni magát, azonban legalább ennyi embert fel is háborított az elnök szótlansága, ez pedig kritikus hiba lehet, főleg a választásokhoz ilyen közel.

Az esetet egyébként súlyosbítja, hogy Biden részben nyaralását töltötte Delaware-ben, fia Hunter Biden jogi ügye pedig újabb csavaros fordulatot vett. Eközben viszont az amerikai történelem egyik legpusztítóbb erdőtüze pusztított, amiben addigra már legalább százan életüket vesztették és tízezrek maradtak fedél nélkül, az emberek pedig joggal kérdezhették, hogy hol van ilyenkor az elnök?

Természetesen a közhangulatot kedvezőtlen alakulását az elnök stábja is megérezte, akik azóta igyekeznek bemutatni, hogy Biden valójában szövetségi szinten koordinálta a katasztrófa elhárítását. Ennek a képnek azonban nem tett jót, hogy múlt vasárnap az elnök annyit mondott, „nem kommentálom”, amikor arról kérdezték, hogy kíván-e valamit mondani a folyamatosan emelkedő halottak száma kapcsán.

Ezek után nem meglepő, hogy Biden hétfői látogatásának minden részletét figyelni fogják nemcsak ellenfelei, de stábja és kormánya, valamint az áldozatok is.

Douglas Brinkley, aki többek között a Katrina hurrikán kormányzati kezeléséről is könyvet írt egyértelműen hibának nevezte a demokrata elnök némaságát, valamint kiemelte, „ahogy a mentési munkálatokban is általában 72 órájuk van a csapatoknak, úgy az elnöknek is 72 órája van, hogy együttérzéséről biztosítsa a gyászolókat”.

A lap ugyanakkor kiemeli, Biden tulajdonképpen már a hónap eleje óta kerüli a sajtót, amióta kiderült, hogy Hunter Biden vádalkuja szétesett, az ügyészség nyilatkozata alapján a vád készen áll bíróság elé vinni az elnök fiát adócsalás és fegyverrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

Azt, hogy az elnök mekkora politikai kárt szenvedett el a fia és hallgatása miatt, csak a sziget meglátogatása után lesz tisztán látható, ahol a tragédia áldozataival is találkozik majd.

Kapcsolódó írásaink