Külföld

Zelenszkij legújabb lépésére senki sem számított

Zaluzsnij új katonai biztosok kinevezésére is utasítást kapott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet írt alá az összes regionális katonai nyilvántartási és sorozási hivatal vezetőinek elbocsátásáról. A dokumentumot az elnök honlapján tették közzé – írta meg az origo.hu.

Zelenszkij legújabb lépésére senki sem számított
Zelenszkij már a júliusi vilniusi NATO csúcson érezhette, hogy fogy körülötte a levegő
Fotó: AFP/Petras Malukas

Zelenszkij a mostani rendelettel hatályba léptette az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács korábban meghozott határozatát. A rendelet végrehajtásával Valerij Zaluzsnyijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát bízták meg.

Emellett Zaluzsnij új katonai biztosok kinevezésére is utasítást kapott.

Zelenszkij korábban azt mondta, hogy az elbocsátott katonai komisszárokat háborús veteránoknak kell felváltaniuk. Megjegyezte, Ukrajnában már 112 büntetőeljárás indult a katonai nyilvántartási és sorozási hivatalok tisztségviselőivel szemben, ebből 33 személy már kapott gyanúsítotti státuszt.

Az ukrán elnök szerint a rendszert olyan embereknek kell vezetniük, akik „pontosan tudják, mi a háború, és hogy miért számít hazaárulásnak háborús időkben a cinizmus és megvesztegetés”.

„Azok a katonák, akik megjárták a frontot, vagy akik már nem lehetnek a lövészárokban, mert elvesztették egészségüket, elvesztették végtagjaikat, de megőrizték méltóságukat és nem cinikusok, azokra lehet rábízni ezt a toborzórendszert” – mondta Zelenszkij.

Kapcsolódó írásaink