Külföld

Kiújulnak a harcok Ciszjordániában?

Feltehetően egy palesztin fegyveres végzett szombaton két izraeli katonával a megszállt Ciszjordániában – közölte a Reuters az izraeli hadseregre hivatkozva. A hírügynökség jelezte: a térségben fokozódik az erőszak.

Kiújulnak a harcok Ciszjordániában?
Izraeli katonák egy katonai támaszponthoz vezető kaput biztosítanak (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Menahem Kahana

A két férfit, egy apát és fiát, közelről lőtték le egy autómosóban Huwara palesztin faluban. Az izraeli hadsereg átkutatja a környéket a támadó után, és útakadályokat állított fel a támadás helyszíne közelében. Az izraeli mentőszolgálat megerősítette, hogy mindkét izraeli meghalt.

A Ciszjordánia északi részén fekvő Huwara környéke már korábban is színhelye volt izraeliek elleni halálos támadásoknak és zsidó telepesek palesztinok elleni megtorló támadásainak.

A térségben súlyosbodott az erőszak az elmúlt 15 hónapban, gyakoriak az izraeli rajtaütések és a palesztin utcai támadások.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Ciszjordániát, és azóta több tucatnyi települést épített ott, amelyeket a legtöbb ország illegálisnak tart. Izrael ezt vitatja; a terület több mint felét teljes mértékben a hadserege ellenőrzi.

A Hamász és más fegyveres csoportok üdvözölték a huwarai támadást.

Kapcsolódó írásaink