Külföld

Kína nagyszabású hadgyakorlattal üzent Tajvannak

Kína összevont légi és tengeri hadgyakorlatokat indított Tajvan körül, hogy „szigorú figyelmeztetést” küldjön a sziget szeparatista erőinek, miután William Lai tajvani alelnök nemrégiben az Egyesült Államokba látogatott – közölték helyi és nemzetközi hírcsatornák.

Kína nagyszabású hadgyakorlattal üzent Tajvannak
Kínai repülőgép-hordozó haladt át a Tajvani-szoroson (képünk illusztráció)
Fotó: US Navy via AFP/Andre T. Richard

Tajvan szombaton úgy reagált, hogy a gyakorlatok Peking „militarista mentalitására” világítottak – jelentette az Al Jazeera.

A Népi Felszabadítási Hadsereg keleti parancsnoksága szerint a gyakorlatok a hajó-levegő koordinációra összpontosítottak, hogy gyakorolják a légtér és a tenger feletti ellenőrzés megszerzését, valamint fejlesszék a harci képességeket.

„A járőrözések és a gyakorlatok szigorú figyelmeztetésként szolgálnak a tajvani szeparatistáknak, akik külföldi elemekkel játszanak össze és provokálnak – mondta a keleti parancsnokság szóvivője a kínai állami Hszinhua hírügynökségnek.

A CCTV állami műsorszolgáltató arról számolt be, hogy rakétákkal felszerelt hajók és vadászgépek vettek részt a műveletben, és az egységek együttdolgoztak, hogy szimulálják Tajvan bekerítését.

A tajvani védelmi minisztérium gyorsan elítélte a gyakorlatot, hozzátéve, a megfelelő erőket vetett be a válaszlépésekhez, és rendelkeznek a nemzetbiztonság szavatolásához szükséges képességgel, elszántsággal és magabiztossággal.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink