Külföld

Bosszúra szólított fel az al-Kaida Svédország ellen

A svéd király elleni támadásra buzdította híveit az al-Kaida terrorszervezet, ami után nem sokkal magasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét Svédországban – írta meg a Magyar Nemzet.

Bosszúra szólított fel az al-Kaida Svédország ellen
Egy korábbi Korán-égetés
Fotó: TT News Agency via AFP/Fredrik Persson

Az eddigi hármas helyett a fenyegetettség szintje négyesre szintre emelkedett az ötfokozatú skálán. Ulf Krisersson svéd miniszterelnök azonban nyugtatni igyekszik a lakosságot. Azt üzente az állampolgároknak: „Ne félj, de legyél éber!”

Hozzátette, megérti, hogy sokan aggódnak az új és magasabb fenyegetettségi szint miatt, s arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban több terrortámadást is sikerült megakadályozniuk belföldön és külföldön is egyaránt.

A biztonsági helyzet romlása részben a rendszeres Korán-égetéseknek köszönhető, ami miatt Törökország továbbra is blokkolja Svédország NATO-felvételét.

Az elmúlt hónapokban számos esetben égettek svéd zászlót, és tartottak erőszakos demonstrációkat muszlim országokban, és az al-Kaida terrorszervezet is „hadüzenetet” intézett Svédország és Dánia ellen – idézte fel a Magyar Nemzet.

A lap azt is megjegyezte, hogy az al-Kaida egyenesen arra szólította fel az iszlamistákat, hogy szervezzenek támadásokat többek között XVI. Károly Gusztáv svéd király, illetve diplomaták és nagykövetségek ellen.

Kapcsolódó írásaink