Külföld

Hatalmas a feszültség az ukrán menekültek és a roma közösségek között Csehországban + VIDEÓK

Nő a feszültség az ukrán menekültek és a roma közösségek között, miután nemrég egy ukrán származású férfit gyanúsítottak meg a roma közösség egy tagjának a meggyilkolásával – írta megy a Magyar Nemzet.

Hatalmas a feszültség az ukrán menekültek és a roma közösségek között Csehországban + VIDEÓK
A fővárosban egyre több az erőszakos megmozdulás (képünk illusztráció)
Fotó: Ludovic MARIN / AFP

A késeléses incidens két hónapja történt, azonban az indulatok nem látszanak csökkeni. Nicolas Dirda egy csehországi vonaton utazott június 10-én, amikor megkéselték. A rendőrség nem erősítette meg, hogy egy ukrán menekült áll a gyilkosság hátterében.

Habár a rendőrség az elkövető származását nem erősítette meg, ugyanakkor a 250 ezer főt számláló csehországi romákból súlyos felháborodást váltott ki az eset, és erőszakhoz is folyamodtak.

A közösség tagjai nehezményezik többek között, hogy a cseh állam lakhatást, iskolai támogatást és segélyezést is biztosít a háború kitörése óta az Ukrajnából érkezők számára. A roma közösségek úgy vélik, az ellenük irányuló diszkriminációhoz jelentős mértékben hozzájárul a politikai ellenzék narratívája, amely miatt az ukrán menekülteknek nyújtott kormányzati támogatás a helyiek kárára történik.

Az egyre eszkalálódó helyzetet a cseh kormány sem hagyta szó nélkül, Lucie Fukova romaügyi kormánybiztos elismerte, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a jelenlegi feszült és kényes helyzetben.

A romák ukrán menekülteket megfélemlítő akcióiról videófelvételek is készültek.

Objektum doboz

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink