Külföld

New York Times: Több millió dollárt keresett egy volt ukrán képviselő a fegyverkereskedelemből

Egy volt ukrán képviselő – aki ellen több korrupciós vád is felmerült – több millió dollárra tett szert fegyvereladásokból az orosz-ukrán konfliktus 2022 februári kirobbanása óta – jelentette szombaton a New York Times, olvasható az oroszhirek.hu-n.

New York Times: Több millió dollárt keresett egy volt ukrán képviselő a fegyverkereskedelemből
Ukrán zászló
Fotó: NorthFoto – Ukraine Presidential Press Service

A Szerhij Pasinszkijhoz –, akit Volodimir Zelenszkij elnök egyszer „bűnözőnek” nevezett – köthető cég a lap állítása szerint a kijevi hadsereg egyik fő fegyverszállítójává vált.

A lap arról számolt be, hogy az ukrán védelmi minisztérium röviddel azután vette fel a kapcsolatot a politikailag elszigetelt Pasinszkijjal, hogy Moszkva megindította katonai offenzíváját.

A beszámoló szerint a katonai tisztviselők kétségbeesetten próbáltak minél több szovjet típusú lőszert beszerezni, és abban reménykedtek, hogy a volt parlamenti képviselő a fegyverüzletben meglévő informális kapcsolatai révén segíthet.

Pasinszkij korábban éveken át felügyelte a katonai kiadásokat – jegyezte meg a New York Times. A lap hozzátette, hogy a Pasinszkijhoz köthető Ukrán Páncélozott Technológia nevű cég azóta „Ukrajna legnagyobb magánfegyver-beszállítójává vált”.

A cég állítólag gránátokat, tüzérségi lövedékeket és rakétákat vásárol és értékesít tovább az ukrán hadseregnek, egy transzeurópai közvetítői hálózatot alkalmazva. Az Ukrán Páncélozott Technológia 2022-ben összesen több mint 350 millió dolláros értékesítésről számolt be, ami az előző évi 2,8 millió dollárról nőtte ki magát.

A lap névtelenül nyilatkozó ukrán tisztviselőkre hivatkozva azt állította, hogy a hatóságok vizsgálják a cég árképzését, valamint Pasinszkij feltételezett pénzügyi kapcsolatait a beszerzési tisztviselőkkel és külföldi cégekkel.

A lap leírta Pasinszkij egyik állítólagos tervét, amely Bulgáriát érintette – a szovjet típusú lőszerek egyik legnagyobb gyártóját, amely megtagadta, hogy közvetlenül Ukrajnának szállítson lőszert.

A volt ukrán parlamenti képviselő állítólag arra kérte helyi kapcsolatait, hogy adjon le megrendeléseket, és gondoskodjon arról, hogy a bolgár fegyvergyárak prioritást adjanak nekik. A szállítmányokat hamisan Lengyelországba szántként tüntették fel Andrzej Kowalczyk közvetítő segítségével – állítja a NYT.

A cikk szerint az árak minden egyes lépésnél emelkednek, ahogy a közvetítők kiveszik a részüket, és az ukrán hadsereg állja a számlát.

A költségeket azonban nagyrészt az európai segélyek fedezik – írta a lap. Miközben a nyugati tisztviselők a lap szerint a nyugati tisztviselők titokban elégedetlenek az olyan kétes alakok újbóli felbukkanása miatt, mint Pasinszkij, hallgatnak, mert attól tartanak, hogy alátámasztják az ukrán korrupcióról szóló orosz narratívákat.

A volt képviselő tagadta, hogy ilyen üzletekről tárgyalt volna, magát „hazája felelős polgárának” nevezte.

2019-ben Zelenszkij elnök „bűnözőnek” nevezte Pasinszkijt, az ország korrupcióellenes hivatala ezt követően vizsgálatot indított a volt törvényhozó ellen. Házában és irodájában 2020-ban házkutatást tartottak.

A jelentés azt feltételezte, hogy az ukrán kormány a korrupcióellenes kampányt és az átláthatóság növelésére irányuló törekvéseit felfüggesztette annak érdekében, hogy biztosítsa a fegyverek és lőszerek zavartalan beáramlását az országba. Néhány kétes alak, akiket korábban korruptnak nyilvánítottak, így lehetőséget kapott arra, hogy ismét állami megrendelésekkel tömje meg a zsebét, miközben a tisztviselők félrenéznek – tette hozzá a jelentés.

Kapcsolódó írásaink