Külföld

Pakisztánban szeparatista fegyveresek támadtak egy kínai mérnököket szállító konvojra

A térségben rendszeresek az etnikai, felekezeti és szeparatista hátterű erőszakos cselekmények

Kínai mérnököket szállító járműkonvojra támadtak a Beludzs Felszabadítási Hadsereg fegyveresei vasárnap a délnyugat-pakisztáni Gvádarr kikötőjénél – közölték helyi hatóságok, hozzátéve, hogy az incidensnek nincsenek áldozatai.

Pakisztánban szeparatista fegyveresek támadtak egy kínai mérnököket szállító konvojra
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Tauseef Mustafa

A szeparatista csoport jelentkezett a támadásért, közleményben pedig azt állították, hogy a harcok jelenleg is tartanak.

A pakisztáni állami rádió mindazonáltal katonai forrásra hivatkozva azt közölte, a helyzetet a hadsereg ellenőrzése alatt tartja, a tűzharcban pedig egy fegyverest megöltek, hármat pedig megsebesítettek.

A rossz biztonsági helyzetéről ismert Beludzsisztán nagy, szegény és ritkán lakott tartomány Pakisztán délnyugati részén, Afganisztánnal és Iránnal határos. A térségben rendszeresek az etnikai, felekezeti és szeparatista hátterű erőszakos cselekmények.

A tartomány szénhidrogénekben és ásványi anyagokban gazdag, de a mintegy 20 milliós lakossága arra panaszkodik, hogy kirekesztik és megfosztják természeti erőforrásaitól.

Az erőszakcselekmények egy részét a Kína által tervezett, mintegy 60 milliárd dolláros Kína–Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) keretében a tartományban épülő létesítményeken dolgozó munkások, valamint rendvédelmi szervezetek tagjai ellen követik el. Beludzs szakadár csoportok többször hangoztatták, hogy ellenzik a kínai befektetéseket Beludzsisztánban, mert szerintük az ott kitermelt javak más pakisztáni tartományokhoz kerülnek.

Kapcsolódó írásaink