Külföld

Még mindig ezer embert keresnek Hawaii-on

Ez az USA történetének legtragikusabb és leghalálosabb erdőtüze

Megközelítette a 90-et a hawaii tűzvész halottjainak száma, így a mostani a valaha volt legtragikusabb és legtöbb áldozatot követelő erdőtűz az Egyesült Államok történetében. Ráadásul ezer embert még mindig nem találnak a szigeten, így félő, hogy akár több százan is életüket veszthették a tűzvészben. Sok túlélő napok óta egyedül próbálja megtalálni elvesztett rokonait, ezért a hatóságok családsegítő központot állítottak fel, ahol az eltűnt személyeket lehet bejelenteni – olvasható a hirado.hu-n megjelent cikkben.

Még mindig ezer embert keresnek Hawaii-on
A hawaii tűzvész pusztítása
Fotó: X (Twitter)/Maxar Technologies

Hamuvá vált otthonát szemléli egy család a hawaii Lahaniában. Azt mondják, még mindig nem fogták fel, mi történt.

„Szürreális, beteg érzés ezt látni. Nem tudom elmagyarázni. Olyan mint egy hadiövezet. Mindenünket elvesztettük” – mondta egyikük.

Az egykor népes és napfényes, virágzó tengerparti város most üszkös, romos épületek és kiégett autók temetője.

Több mint kétezer-kétszáz épület, a város négyötöde pusztult el, a károkat közel 6 milliárd dollárra, átszámítva több mint 2000 milliárd forintra becsülik.

Az emberek megmaradt ingóságaik után kutatnak. Hawaii kormányzója azonban arra kért mindenkit: ne menjenek a romok közé, mert rendkívül veszélyes.

„Nagyon óvatosnak kell lennünk! Nehézfémek, mérgező anyagok és gázpalackok lehetnek a romok között. El kell kerülni a romokat, mert bármikor összeomolhatnak. Már eddig is túl sok életet vesztettünk” – figyelmeztetett a kormányzó.

Vannak azonban, akik nem puszta értéktárgyakat keresnek.

Sokan az eltűnt családtagjaik után kutatnak. Ezer ember hollétéről ugyanis még öt nappal a pusztító tűzvész után sem tudni semmit.

Családsegítő központot állítottak fel, ahol az emberek eltűnt rokonaikat bejelenthetik, és értesülhetnek a friss fejleményekről. Egy férfi, aki már napok óta hiába keresi kilenc rokonát, azt remélte, itt talán tudnak neki segíteni, de végül üres kézzel távozott.

„Most leírni sem tudom az érzéseimet. Minden olyan mélyre süllyedt bennem” – mondta.

Megérkezett Hawaiira az Egyesült Államok szövetségi vészhelyzeti ügynökségének igazgatója. A kormányzóval együtt járták be Lahania romjait, hogy felmérjék a károkat. Bejelentette: újabb áldozatokat találtak.

Figyelmeztetett azonban: a halottak száma a napokban meredeken emelkedhet.

A szövetségi tűzvédelmi hatóság főigazgatója kijelentette: a tűzvész már a mostani adatok mellett is az Egyesült Államok történetének leghalálosabb erdőtüze.

„Szomorú, hogy az Egyesült Államok történetének tíz legtöbb halálos áldozatot követelő tűzvésze 2017 óta történt. A mostani megelőzte az eddigi legsúlyosabb 2018-as erdőtüzet, így immár ez a valaha volt leghalálosabb erdőtűz az USÁ-ban” – mondta a tűzvédelmi szakember.

Ezalatt folytatódik a hawaii főügyész által elrendelt vizsgálat a hatóságok válságkezelésével kapcsolatban. Hawaii-on található ugyanis a világ legnagyobb kültéri sziréna-rendszere, ami azonban a tűzvész idején néma maradt. Az áldozatok többsége azért vesztette életét, mert nem tudta, hogy erdőtűz közeleg egészen addig, amíg közvetlen szomszédságát el nem érte, ekkor azonban már késő volt.

Kapcsolódó írásaink