Külföld

Podoljak: Az orosz Fekete-tengeri Flotta meg lesz semmisítve, ha agressziót hajt végre a gabonafolyosó ellen

Az elnöki hivatalvezetői tanácsadó hangsúlyozta, hogy a gabonafolyosó elindításához két kérdést kell megoldani

Ukrajna aktívan dolgozik a tengeri kikötők integrációján a gabonaexport biztosítása érdekében, orosz agresszió esetén azonban a Fekete-tengeri Flotta és más flották egyes hajói meg lesznek semmisítve – jelentette be szombaton Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója egy televíziós műsorban, számolt be az rbc.ua hírportál, amiről a karpatalja.info is írt.

Podoljak: Az orosz Fekete-tengeri Flotta meg lesz semmisítve, ha agressziót hajt végre a gabonafolyosó ellen
Mihajlo Podoljak
Fotó: NurPhoto via AFP/Hennadii Minchenko

A jelentés szerint Podoljak az ukrán televízió nonstop háborús adásának nyilatkozva kifejtette, hogy Oroszország a Fekete-tengeri Flottájával fizet, ha veszélyeztetni fogja a fekete-tengeri hajókat a gabonafolyosón való haladásban. „Oroszország kezd rájönni, hogy a Fekete-tenger vízterülete nem a belső orosz joghatóság tengere. És ez nagyon fájdalmas lesz. Ukrajna elnöke pedig nagyon világosan kijelentette: ha csapást mérnek, akkor megsemmisítjük a flottát, és a háború végére a Fekete-tengeri Flottával együtt megsemmisülnek a Csendes-óceáni Flotta és az Északi Flotta egyes részei, és nem lesz Balti Flotta” – helyezte kilátásba.

Az elnöki hivatalvezetői tanácsadó hangsúlyozta, hogy a gabonafolyosó elindításához két kérdést kell megoldani. „Ami magát a gabonamegállapodást illeti, természetesen két feladatot próbálunk megoldani. Az első a szárazföldi folyosók. Ezeken nem lehet megfelelő mennyiségben exportálni a gabonát. A második, hogy jelenleg tárgyalunk a lehetőségről, előkészítünk egy hajót, amely az ENSZ-szel és Törökországgal kötött jelenlegi jogi megállapodásunk keretein belül próbál majd áthaladni a folyosón. Még a vízi folyosót is megpróbáljuk bevonni” – hangsúlyozta Mihajlo Podoljak.

Kapcsolódó írásaink