Külföld

Visszakövetelik a rézbőrű nevet az amerikai őslakosok

A csoport petíciót is indított, hogy céljukat a rajongók akaratával támasszák alá

Egy nem várt csavarral az egyik amerikai őslakosokat tömörítő csoport azt követeli, hogy állítsák vissza a Washington Commanders nevét az eredeti Washington Redskins-re – szúrta ki a Breitbart jobboldali amerikai hírportál, amiről a Magyar Nemzet is írt.

Visszakövetelik a rézbőrű nevet az amerikai őslakosok
Washington Redskins
Fotó: NorthFoto

Az amerikai futballcsapat még 2020-ban – a Black Lives Matter (BLM – fekete életek számítanak) mozgalom csúcspontján döntött úgy baloldali politikai nyomásra, hogy megváltoztatja az 1933 óta használt redskins, azaz rézbőrűek nevet. Ezt követően egy évig a nem túl kreatív Washington Football Team néven futottak, majd tavaly változtattak Commandersre.

Őslakosok egy csoportja most levelet küldött a tulajdonosoknak, amelyben azt követelik, hogy kereszteljék vissza az egyesületet. Azzal érvelnek, hogy a kultúrát nem eltörölni kell, hanem oktatásra lenne szükség (educate, not eradicate – írja az angol szójáték).

Ha nem veszel tudomást a történelmedről, akkor arra vagy ítélve, hogy megismételd! – figyelmeztettek.

Objektum doboz

A csoport petíciót is indított, hogy céljukat a rajongók akaratával támasszák alá, amely cikkünk írásakor már több mint 80 ezer aláírásnál tartott. Egyúttal azzal is megfenyegették a sportegyesületet, hogy készek akár bojkottot is hirdetni ellenük, ahogyan az a Bud Lighttal történt. Emlékezetes, a sörgyártó egy transznemű aktivistával reklámozta termékét, ám az ötlet visszafelé sült el. A felháborodott amerikai vásárlók bojkottálták a sört, a fogyasztás több mint 10 százalékkal csökkent, a cég milliárdokat veszített.

Kapcsolódó írásaink