Külföld

Itt a németek botrányos háborús lelepleződése

Berlin vette meg a 49 darab Leopard–1-es harckocsit egy belga fegyverkereskedőtől

A Rheinmetall német védelmi óriásvállalat 49 darab használt Leopard–1 harckocsit vásárolt egy belga fegyverkereskedőtől ukrajnai felhasználásra, közölte szerdán a The Guardian című napilappal a vállalat szóvivője – írja az origo.hu.

Itt a németek botrányos háborús lelepleződése
Leopard–1 tank
Fotó: Wikipédia

Mint az korábbi cikkünkben írtuk, valakik nagy tételben Leopard–1-es tankokat vásároltak Ukrajnának. A járművek állítólag olyan rossz állapotban vannak, hogy sokuk csak pótalkatrésznek lesz alkalmas. A harckocsik közül 30-at újra üzembe helyeznének és Kijevnek adnának, a többit pedig feltehetően alkatrésznek szánják.

A német kormány szóvivője elmondta, hogy ezek a tankok részét képeznék annak a katonai segélycsomagnak, amelyet Oscar Pistorius védelmi miniszter jelentett be a múlt hónapban Litvániában tartott NATO-csúcstalálkozón. Freddy Versluys belga fegyverkereskedő kedden jelentette be a harckocsik eladását, és több médiumnak is elmondta, hogy egy meg nem nevezett európai állam vásárolta meg azokat meg nem nevezett áron. A belga kormány az év elején tárgyalt Versluysszal a Leopardok megvásárlásáról, de végül nem volt hajlandó kifizetni a tankonként kért 500 000 eurót (549 000 dollár).

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter észszerűtlennek minősítette a kért árat, tekintve, hogy Versluys fémhulladékként vásárolta a tankokat. Versluys a tankokat darabonként 37 000 euróért vásárolta meg, amikor a belga kormány 2014-ben leszerelte őket. A The Guardian című lapnak nyilatkozva az év elején azt mondta, hogy az elöregedett járművek rossz állapotban vannak, és új motorokra, lengéscsillapítókra, tűzvezető rendszerre, radarállomásokra lenne szükségük, és a lista még folytatható.

Bár sem a Rheinmetall, sem Versluys nem árulta el a végső árat, Versluys a LinkedInen azt írta, hogy „tisztességes piaci árat kértünk, és valaki több mint boldog volt, hogy elviheti őket”. A Krauss-Maffei által Nyugat-Németországban gyártott Leopard–1-es 1965-ben állt szolgálatba, és az 1990-es évektől kezdve fokozatosan kivonták a forgalomból.

Berlin több mint 200 ilyen elavult jármű szállítását hagyta jóvá Ukrajnának, amelyből mintegy 80-at az év végéig kíván leszállítani.

Sem a Leopard–1-es, sem az utódja, a Leopard–2-es harckocsik nem gyakoroltak jelentős hatást az ellentámadás alakulására.

Az orosz erők elleni ukrán ellentámadás az orosz védelmi minisztérium szerint Kijevtől mindössze két hónap alatt 43 000 katonát és 4900 nehézfegyverzetet követelt. A veszteségek számában több tucat Leopard harckocsi is szerepel – közölte a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink