Külföld

Ukrajnának kulcsszerepe lesz abban, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást

Az európai vezetők is feszülten figyelik a választást

Ukrajna valószínűleg kulcsszerepet fog játszani abban, hogy ki nyeri a 2024-es amerikai elnökválasztást, és az ukrajnai konfliktus kimenetele is attól függhet, hogy ki nyeri azt – írja a Newsweek, számol be az oroszhirek.hu.

Ukrajnának kulcsszerepe lesz abban, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ahogy Ukrajna valószínűleg kulcsszerepet játszik abban, hogy ki nyeri az elnökválasztást, úgy a 2024-es választás is meghatározó lehet Kijev számára a fegyveres konfliktus kimenetelét illetően” – olvasható a cikkben.

A lap megjegyzi azt is, hogy nem csak Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reménykdik „biztos eredményben 2024-ben”.

„Az európai vezetők is feszülten figyelik a választást, hogy Biden alatt lesz-e partnerük az Egyesült Államokban, vagy nemezisük Trump alatt, vagy egy másik, Trumphoz hasonló álláspontot képviselő jelölt a Republikánus Pártból. Az pedig nem titok, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kinek drukkol” – hangsúlyozza a lap.

Trump korábban azt mondta, hogy ha megnyeri a 2024-es választást, akkor képes lesz megakadályozni a harmadik világháborút, az Ukrajnának nyújtott több milliárd dolláros amerikai segélyt is összefüggésbe hozta utódja, Joe Biden családjának nagy jövedelmével az országban, és felszólította a kongresszust, hogy tagadja meg az újabb összegek kiutalását.

Ron DeSantis korábban azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktusban való részvétel nem létfontosságú amerikai nemzeti érdek. Szerinte Washingtonnak a Moszkva és Kijev közötti békére kellene törekednie. Desantis azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak nem szabadna olyan segítséget nyújtania Ukrajnának, amely amerikai csapatok bevetését tenné szükségessé, vagy lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy határain túl támadó műveleteket hajtson végre. F–16-os vadászgépek és nagy hatótávolságú rakéták küldése kizárt – mondta.

Korábban a CNN arról számolt be, hogy az ukrajnai konfliktust külső tényezők, például az Egyesült Államokban bekövetkező hatalomváltás fogja meghatározni, így Kijev sorsa a 2024-es választásokon az amerikai választók kezében lehet.

Az amerikai elnökválasztást 2024 novemberében tartják. Trump 2022 novemberében jelentette be, hogy indul az elnökválasztásért folyó versenyben. Biden áprilisban hivatalosan is bejelentette, hogy második ciklusra indul, hogy „befejezze, amit elkezdett”, és elindított egy kampányoldalt. Ha sikerrel jár újraválasztási pályázatában, második ciklusa kezdetén 82 éves lesz.

Kapcsolódó írásaink

Mire esküdtek?

ĀAz esküdtszék hamis tanúzás miatt javasolt vádemelést a 2020-as amerikai elnökválasztás után történtek miatt