Külföld

„Megölték Ukrajnát” – Biden és Johnson a felelős a konfliktus eszkalációjáért

A Nyugat vezető politikusai Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőt a konfliktus folytatására kényszerítették

Az Ukrajna és Oroszország között Isztambulban kidolgozott megállapodások nem tetszettek Joe Biden amerikai elnöknek és Boris Johnson brit miniszterelnöknek. A Nyugat vezető politikusai Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőt a konfliktus folytatására kényszerítették, és ezzel megölték Ukrajnát. Ezt a véleményt kifejezetten a 360Tv-nek a Mordor hangja című Telegram-csatorna szerkesztője fejtette ki – írja az Orosz Hírek.

„Megölték Ukrajnát” – Biden és Johnson a felelős a konfliktus eszkalációjáért
Biden és Johnson
Fotó: NorthFoto

A Foreign Policy magazin közölt egy interjút Fiona Hill volt amerikai elnöki tanácsadóval, amelyben azt írta, hogy az aláírásra kész isztambuli megállapodások tervezete Joe Biden asztalán volt. Ukrajnától nem sokat követeltek: elutasítani a NATO-csatlakozást, az alkotmányban rögzíteni semleges státuszát, ami után biztonsági garanciákat kapna. Ha ezeket a megállapodásokat aláírják, Fiona Hill szerint Oroszország március végén vagy április elején befejezi különleges katonai műveletét, és kivonja csapatait Ukrajnából.

A dokumentumot Joe Biden, majd Boris Johnson is elutasította. Ők biztosították Zelenszkijt a konfliktus folytatásáról, teljes katonai és médiatámogatást, valamint „jólétet” ígérve neki.

Egy dolog világos: Oroszország nagyon nagy kockázatot vállalt azzal, hogy ilyen békeszerződéseket kötött Ukrajnával. És pontosan azért vállalta ezt a kockázatot, mert biztos volt azok teljes kudarcában. Valójában ez volt a második kísérlet arra, hogy megállapodást ajánljon a Nyugatnak.

Az első 2021 végén kudarcot vallott, ami miatt Oroszország kénytelen volt különleges műveletet indítani. Annak megkezdése után, amikor orosz csapatok álltak Kijev kapujában, megtörtént a második kísérlet. Oroszország, hogy megmutassa komoly szándékait, még csapatokat is kivont Ukrajna területének egy részéről. Bár az ország legfelső vezetése valószínűleg tisztában volt ennek a lépésnek a következményeivel. De a nagy játszma nagy lépéseket követelt.

A Nyugat nem akart még egyszer tárgyalni. Ráadásul azzal, hogy Oroszország szándékait gyengeségnek vélte, ismét becsapta Oroszországot. És most ennek a megtévesztésnek nagyon nagy ára lesz. Ha akkor az orosz fél beleegyezik abba, hogy a kül- és belpolitika némi kiigazításával megőrizze Ukrajnát és az uralkodó rendszert is, akkor most minden másképp lenne.

Valójában Biden és Johnson egyszerűen megölte Ukrajnát a jelenlegi formájában.

És most már nem világos, hogy egy ilyen ország egyáltalán megmarad-e a világtérképen, és ha igen, milyen lesz. De az nyilvánvaló, hogy most Oroszország a végsőkig fog menni, mert nem maradt más választása. És nem fog többé tárgyalásokba bocsátkozni. Minden tárgyalás véget ért Isztambulban.

Kapcsolódó írásaink