Külföld

Embercsempész után nyomoz a cseh rendőrség

Nyomozást indított a cseh rendőrség az ellen az ismeretlen személy ellen, akinek szíriai migránsokkal teli gépkocsija hétfőn késő este átlépte a német–cseh határt, majd Ústí nad Labem közelében felborult. Vezetője a karambol után elmenekült a helyszínről.

Az autóbaleset, melynek során nyolc szíriai állampolgár, köztük két gyermek megsérült, hétfőn este éjfél előtt történt. A rendőrség széles körű nyomozást indított a gépkocsivezető ellen – közölte kedden Veronika Hysplerová, Ústí régió rendőrségének szóvivője.

Az észak-csehországi rendőrség hétfőn este kapott értesítést német kollégáitól, hogy egy cseh rendszámú Skoda Octavia a németországi Schmilka településen nem reagált a német vámosok felszólítására, hogy álljon meg, s a határon áthajtott Csehországba.

A keresett kocsit a cseh rendőrök Decínben fedezték fel. Vezetője ezúttal is menekülni próbált, a rendőrök felszólításait figyelmen kívül hagyta, majd nagy sebességgel elhajtott Jílové település felé, de egy kanyarban felborult. A sofőr elmenekült. A kocsiban utazó nyolc szíriai sérüléseket szenvedett, ezért a decíni és az Ústí nad Labem-i kórházba szállították őket. Három személy sérülése súlyos – pontosította a rendőrségi közlést Prokop Voleník, a regionális mentőszolgálat szóvivője.

A baleset helyszínét elhagyó sofőrt a rendőrség nagy erőkkel keresi. Embercsempészettel, baleset okozásával és a segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják – mondta Veronika Hysplerová.

A múlt héten szerdán a cseh rendőrség mintegy harminc szíriai illegális migránst vett őrizetbe a német határ közelében.

A kisbuszba zsúfolt migránsokat a D8-as, Prágából Drezda felé vezető autópályán egy rutinellenőrzés során fedezték fel. A gépjármű 38 éves vezetőjét embercsempészet gyanújával letartóztatták, s eljárás indult ellene. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja, akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A cseh rendőrség szerint ezek a szíriai migránsok Szlovákián keresztül érkeztek az országba, s Németországba szerettek volna eljutni.

Kapcsolódó írásaink