Külföld

Az ukrán főparancsnok az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével egyeztetett

Az ukrán főparancsnok „stabilnak” nevezte az ukrán erők védekezését

Az Ukrajnában zajló harci cselekmények jelenlegi állásáról tárgyalt hétfőn telefonon Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

Az ukrán főparancsnok az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével egyeztetett
Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokával tárgyalt Mark Milley tábornok (képünkön), az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke
Fotó: AFP/Saul Loeb

„Tájékoztattam a fronton kialakult hadműveleti helyzetről. Elmondtam, hogy az ukrán fegyveres erők változatlanul folytatnak védelmi és támadó hadműveleteket egyaránt” – közölte a megbeszélés után Zaluzsnij, akit az ukrán vezérkar idézett a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében.

Az ukrán főparancsnok szavai szerint az offenzívában az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, az oroszok pedig aktív támadásokkal próbálják elűzni az ukrán erőket a front egyes területeiről.
„Az ellenség számos irányban aktív támadási műveleteket hajt végre, de nem jár sikerrel” – szögezte le. Hozzátette, hogy a heves harcok folytatódnak, az ukrán csapatok lépésről lépésre folytatják az előrenyomulást. „A kezdeményezés a mi oldalunkon van” – hangoztatta Zaluzsnij.

Elmondta, hogy a Milley-vel folytatott beszélgetés során megvitatták az ukrán fegyveres erők fegyver- és lőszerszükségleteit is. A főparancsnok megköszönte a partnerek ebben nyújtott segítségét és támogatását. Az amerikai katonai vezetővel megállapodtak abban, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak, és aktívan együttműködnek.

Kapcsolódó írásaink