Külföld

Illegális bevándorlás - Két hajótörés is történt a hétvégén Lampedusa közelében

Az olasz belügyi tárca adatai szerint az idén eddig több mint 90 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait

Két, migránsokat szállító hajó is szerencsétlenül járt a hétvégén a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél, és a balesetekben mintegy harminc ember eltűnt – közölte vasárnap az olasz parti őrség.

Illegális bevándorlás - Két hajótörés is történt a hétvégén Lampedusa közelében
Illegális bevándorlás – Két hajótörés is történt a hétvégén Lampedusa közelében
Fotó: AFP/Guardia Costiera/Italian Coastguard

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az eltűntek között két gyerek is van. Egy nőt és egy kisgyereket holtan találtak, 57 embert viszont sikerült kimenteni.

Az időjárási viszontagságok ellenére az utóbbi időben embereket szállító bárkák sokasága vágott neki az észak-afrikai partokról Lampedusa felé. Csak pénteken 34 ember érte el önerőből az olasz szigetet, de egy olyan nehezen megközelíthető öbölben értek partot, ahol vasárnapig kellett várniuk, míg a hatóságok elértek hozzájuk. Az embereket helikopterekkel kellett evakuálni, mivel a hullámverés miatt a parti őrség nem tudott a tengerről segítséget nyújtani.

„Gátlástalan őrült bűnöző” az, aki ilyen hullámzás mellett embereket indít útnak csónakokban – jelentette ki a szicíliai Agrigento rendőrfőnöke az agrigentooggi.it című hírportálnak. Emanuele Ricifari szerint a következő napokban is viszontagságos időjárást jósolnak, így abban reménykedik, hogy talán kevesebben indulnak Lampedusa felé. „Igazi vérengzés folyik a tengeren” – hangoztatta.

Az olasz belügyi tárca adatai szerint az idén eddig több mint 90 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez kétszer annyi, mint a tavalyi azonos időszakban.

Kapcsolódó írásaink