Külföld

Németország lassítja az Ukrajnának ígért fegyverszállításokat

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg június 4. óta több mint 4900 darab különböző fegyverzetet veszített

Németország lassítja az Ukrajnának ígért fegyverszállításokat – állítja a Welt című lap a német védelmi minisztérium hetente frissített adataira hivatkozva.

Németország lassítja az Ukrajnának ígért fegyverszállításokat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Ha összehasonlítjuk, hogy mi került a listára Zelenszkij májusi látogatása óta, amikor egy nagy katonai segélycsomagot jelentettek be, nagyon érdekes kép rajzolódik ki” – írja Gregor Schwung oknyomozó újságíró.

Így az elmúlt hónapokban az ígért 110 Leopard–1 harckocsiból mindössze tíz került fel az elküldött tételek listájára. Ugyanakkor Berlin még nem küldött el 20 Marder gyalogsági harcjárművet, négy IRIS-T rakétavédelmi rendszert és 12 rakétaindítót Ukrajnának.

A Welt azt állítja, hogy ez rontja Németország megítélését, amely Olaf Scholz kancellár szerint az USA után a második legnagyobb katonai segélyszállítója Ukrajnának.

A német kormány májusban 2,7 milliárd eurós katonai támogatási csomagról állapodott meg Kijev számára.

Scholz júliusban azt mondta, hogy Németország a konfliktus kezdetétől 2027-ig becslések szerint 17 milliárd eurót költ fegyverszállításokra Ukrajnának.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők június 4. óta több mint 4900 darab különböző harceszközt veszítettek, köztük 25 német Leopard harckocsit és 84 önjáró tüzérségi egységet Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Franciaországból és Németországból.

Moszkva többször figyelmeztetett, hogy a nyugati országok Ukrajnának történő fegyverszállításai nem változtatnak Oroszország tervein, és csak meghosszabbítják a konfrontációt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy az USA és a NATO-országok már közvetlen résztvevői lettek a konfliktusnak, és nemcsak fegyvereket szállítanak, hanem részesei a katonák kiképzésének is.

Kapcsolódó írásaink