Külföld

Pénzért szervezte hadkötelesek külföldre menekülését a kijevi polgármesteri hivatal tisztviselője, már őrizetbe vették

Több mint 48 ezer dollárt és 5 ezer eurót találtak nála

A Kijevi Városi Katonai Adminisztráció tisztviselője, aki maga is katonatiszt, pénzért szervezte hadköteles férfiak szöktetését Ukrajnából, a hatóságok őrizetbe vették – számolt be csütörtökön az rbc.ua hírportál az Állami Nyomozó Iroda (DBR) sajtószolgálatára hivatkozva, amiről a karpatalja.info is írt.

Pénzért szervezte hadkötelesek külföldre menekülését a kijevi polgármesteri hivatal tisztviselője, már őrizetbe vették
Képünk illusztráció
Fotó: BEATA ZAWRZEL / ANADOLU AGENCY / AFP

A hatósági közlemény szerint a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció tisztviselője, aki egyben az ukrán fegyveres erők szárazföldi erői törzsének egyik osztályát is vezeti, hadköteles korú férfiak illegális külföldre juttatását szervezte. A nyomozás adata szerint a katonatiszt „szolgáltatása” 10 000 dollárba került. A kérelmezőknek ezért a pénzért fiktív iratokat állíttatott ki a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról. A nyomozók több hamis okirat kiállításának esetét rögzítették. A DBR munkatársai akkor vették őrizetbe a korrupt tisztviselőt, amikor három személynek Ukrajna elhagyására feljogosító okmányokat adott át, amiért 30 ezer dollárt kapott – írta meg a karpatalja.info.

Objektum doboz

A nyomozó hatóság házkutatást tartott a hivatalnok lakóhelyén, a megyei területi toborzóközpontban és a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció épületében. Több mint 48 ezer dollárt és 5 ezer eurót találtak nála.

A bűncselekmény előzetes jogi minősítése a büntetőtörvénykönyv 332. cikkelyének 3. része alapján az ukrán államhatáron át történő illegális személyszállítás (embercsempészés). A korrupt hivatalnokot akár 9 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Kapcsolódó írásaink