Külföld

Egy német cég közölte, hogy nem akar és nem is fog kivonulni Oroszországból

A gabonaegyezmény felfüggesztése ellenére továbbra is gyártanak

A német mezőgazdasági gépgyártó CLAAS a gabonaegyezmény felfüggesztése ellenére továbbra is szállít kombájnokat Oroszországba – közölte Jan-Hendrik Mohr, a vállalat vezérigazgatója.

Egy német cég közölte, hogy nem akar és nem is fog kivonulni Oroszországból
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A Suddeutsche Zeitungnak adott vasárnapi interjújában Mohr elmondta, hogy a CLAAS nem tudja és nem is akarja elhagyni a világ egyik legfontosabb mezőgazdasági régióját – írta az Oroszhirek.hu.

A kombájnszállítás folytatásáról szóló döntést humánus megfontolásoknak tulajdonította, mivel szerinte ez „hozzájárulás a világ élelmiszerellátásához”.

Mohr kiábrándítónak nevezte a gabonaegyezmény felfüggesztését, megjegyezve, hogy ez Moszkvát és a Nyugatot érinti a legkevésbé az oroszországi gabonabőség és a nyugati vásárlóerő miatt.

Az orosz kormány szerint az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonamegállapodás, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy kereskedelmi hajókkal exportáljon gabonát, nem érte el az állítólagos céljait, és tisztán kereskedelmi vállalkozássá vált.

A német gyártó, amelyet az Oroszországban folytatott üzleti tevékenysége miatt bírálatok értek, azzal érvelt, hogy élelmiszer-előállító berendezései a Moszkva elleni nemzetközi szankciók alóli kivételek hatálya alá tartoznak.

„Minden gabonának, amelyet a Fekete-tengeren át Afrikába küldünk hajón, először egy kombájnon kell áthaladnia. Ezért helyes, hogy a mezőgazdasági berendezések részben mentesültek a szankciók alól, akárcsak a gyógyszerek és az orvosi berendezések” – jelentette ki Mohr.

A CLAAS azonban már nem szállít traktorokat Oroszországba, mivel azokat – mint kettős felhasználású árukat – állítólag az ukrajnai konfliktus során fel lehetne használni. A vállalat felfüggesztette a kombájnok oroszországi gyártását a Krasznodari területen lévő üzemében, miközben Mohr szerint továbbra is fizeti a béreket a megmaradt alkalmazottaknak.

Kapcsolódó írásaink