Külföld

Súlyosabb büntetésre számíthatnak a gyújtogatók Görögországban

Az eddigieknél sokkal súlyosabb pénzbüntetésre számíthatnak a gyújtogatók Görögországban – jelentette be az ország klímaügyi és polgári védelemért felelős minisztere az ERT görög közszolgálati televízióban.

Súlyosabb büntetésre számíthatnak a gyújtogatók Görögországban
Ennek az összegnek akár a dupláját is kiróhatják visszaeső gyújtogatókra
Fotó: AFP/Louisa Gouliamaki

Vaszílisz Kikíliasz azt közölte, a bírság mértéke akár a 30 ezer eurót (11,5 millió forint) is meghaladhatja, és az elkövetőknek – amellett, hogy börtönbe is kerülhetnek – ezentúl az oltás költségeit is viselniük kell.

A To Proto Téma című görög lap úgy tudja, ennek az összegnek akár a dupláját is kiróhatják visszaeső gyújtogatókra.

Mostanáig a gyújtogatásért kiszabható pénzbüntetés 300 eurótól (115 ezer forint) 5000 euróig (1,9 millió forint) terjedt.

Az emelés elsődleges célja a megelőzés – tette hozzá a lap.

A hatóságok részéről hangsúlyozzák, hogy nehéz megtalálni a gyújtogatókat: júliusban, amikor körülbelül 1470 erdőtüzet jelentettek országszerte, alig 21 letartóztatást hajtottak végre.

A tüzek miatt idén már öt ember életét vesztette, és mintegy 19 ezer turistát evakuáltak Ródosz szigetéről.

Görögországból naponta jelentenek tüzeket, melyek – a hetek óta tartó szárazság miatt – gyorsan terjednek. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a múlt héten már leszögezte: a tüzek zömét gyújtogatások okozzák. Előfordul azonban, hogy a lángok gondatlanság miatt csapnak fel, olyan esetekről is tudni ugyanis, amikor szeles időben tartott grillparti vagy hegesztés okozott tüzet.

Kapcsolódó írásaink