Külföld

Putyin: A NATO elutasította a tárgyalásokat Oroszországgal

A jelenlegi ukrán rezsim is elutasítja a tárgyalásokat

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai válságra, de Kijev és támogatói az Egyesült Államokban és a NATO-ban nem hajlandók tárgyalni Moszkvával – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, számol be az ororszhirek.hu.

Putyin: A NATO elutasította a tárgyalásokat Oroszországgal
A NATO elutasította a tárgyalásokat Oroszországgal
Fotó: NorthFoto

„Minden nézeteltérést a tárgyalóasztalnál kell megoldani” – mondta Putyin az afrikai vezetőknek a pénteki szentpétervári Oroszország–Afrika-csúcstalálkozón.

A probléma az, hogy ők nem hajlandók velünk tárgyalni” – hangsúlyozta.

„A jelenlegi ukrán rezsim is elutasítja a tárgyalásokat, és ezt hivatalosan is bejelentette. Az ukrán elnök [Volodimir Zelenszkij] tavaly ősszel aláírt egy erre vonatkozó rendeletet” – mondta Putyin.

Az orosz elnök azt állította, hogy a Moszkva és Kijev közötti konfliktus gyökere az, hogy „az Egyesült Államok és a NATO veszélyt teremt Oroszország biztonságára”.

Ugyanakkor Washington és szövetségesei elutasítják a tárgyalásokat az egyenlő biztonság szavatolásának kérdéseiről minden fél, köztük Oroszország számára is – tette hozzá.

„Már sokszor elmondtuk – és hivatalosan is kijelentettem –, hogy készen állunk ezekre a tárgyalásokra” – erősítette meg Putyin.

„Nem kényszeríthetjük rájuk ezeket a tárgyalásokat” – mondta, hozzátéve, hogy párbeszédre van szükség a másik féllel is a nemzetközi közösség részéről, hogy rávegyék Ukrajnát a tárgyalásokra.

Putyin azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva hálás az afrikai barátoknak az ukrajnai konfliktus békés megoldására tett erőfeszítéseikért.

Magas rangú afrikai vezetőkből és tisztviselőkből álló küldöttség – köztük Dél-Afrika, Szenegál és Zambia elnöke – június közepén Szentpétervárra és Kijevbe látogatott, hogy tízpontos békekezdeményezésüket Putyinnak és Zelenszkijnek ajánlják.

Az afrikai terv többek között biztonsági garanciákat és a Fekete-tengeren keresztüli szabad gabonaszállításokat, valamint a foglyok szabadon bocsátását és a béketárgyalások gyors megkezdését követeli.

A RIA Novosztyinak adott csütörtöki interjújában Azali Assoumani, az Afrikai Unió (AU) elnökeként tevékenykedő és a békedelegációban részt vevő Comore-szigeteki elnök azt mondta, hogy ő és kollégái „még nem kaptak meggyőző megerősítést arról, hogy ő [Zelenszkij] érdeklődik” az Oroszországgal való tárgyalások megkezdése iránt.

A múlt hónapban az ukrán vezető megismételte álláspontját, miszerint a Moszkvával folytatott tárgyalások csak azt követően kezdődhetnek meg, hogy az orosz erők kivonulnak az 1991-es határain belül lévő összes ukrán területről, beleértve a Krímet is.

Oroszország irreálisnak minősítette Zelenszkij követeléseit, azzal érvelve, hogy ez annak a jele, hogy Kijev nem hajlandó a konfliktus diplomáciai úton történő rendezésére. Moszkva szerint így nem marad más választása, mint hogy katonai eszközökkel folytassa az ukrajnai céljai elérését.

Kapcsolódó írásaink