Külföld

Csak szeptemberben érkezhetnek meg az ukrán frontra az amerikai Abrams harckocsik

Az első szállítmány valószínűleg hat-nyolc harckocsit tartalmaz majd

Az Egyesült Államok tervei szerint szeptemberben érkezhetnek meg az ukrán frontra az első Abrams harckocsik, miután augusztusban átesnek a felújítás utolsó szakaszán Németországban. Várhatóan szintén augusztusban végeznek a modellre szóló tízhetes kiképzéssel az első ukrán katonák a németországi Grafenwöhr bázison – írja a magyarnemzet.hu.

Csak szeptemberben érkezhetnek meg az ukrán frontra az amerikai Abrams harckocsik
Abrams harckocsi
Fotó: NorthFoto

Bár a Pentagon mindeddig nem volt hajlandó konkrét időpontot megadni az Abrams harckocsik szállításával kapcsolatban, a Politico hírportálnak fél tucat egymástól független forrás – köztük egy védelmi minisztériumi tisztségviselő és egy iparági bennfentes – is megerősítette, hogy az augusztusi németországi karbantartás után szeptemberben már a fronton lehetnek az első járművek.

Az első szállítmány valószínűleg hat-nyolc harckocsit tartalmaz majd, viszont nem a legmodernebb A2-es, hanem a kissé öregebb M1A1-es típusból. Az Egyesült Államok összesen 31 Abramset tervez átadni Ukrajnának.

A harckocsik érkezése persze önmagában egy dolog, ahhoz, hogy hatékonyan szolgálják az ukrán erőket, a karbantartási képességeiket is fejleszteni kell, márpedig ez a korábban érkezett fejlett nyugati fegyverek esetében is komoly gondot jelentett.

A feladat elvégzésével egy, az Egyesült Államok, Lengyelország és az Egyesült Királyság által vezetett, 22 országból álló munkacsoport foglalkozik, amelynek egyik elsődleges célja, hogy a több milliárd dollár értékű modern felszerelést üzemképes állapotban tartsa Kijev ellentámadásának folytatásához, olvasható a Politico cikkében. A német Leopard 2 tankok szervizelésére például Lengyelországban hoznak létre egy központot.

Miközben az ukrán igények egyre nőnek, a nyugati szövetségeseknek egyre nagyobb gondot okoz ezek kielégítése – nem egy esetben az országok saját készleteik szintjét csökkentik kritikusra mértékben. Nemrég aggasztó tényekre hívta fel a figyelmet az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja agytröszt tanulmánya is. A dokumentum szerint a 155 mm-es tüzérségi lőszerkészletek pótlása minimum négy, de akár hét évet is igénybe vehet. A Javelin rakéták esetében ez nyolc év, a Stingereknél pedig akár 18 év is lehet – írja a Fox News amerikai csatorna hírportálja.

A lőszerkészletek kritikus apadása főleg azután került a közvélemény látókörébe, hogy Joe Biden amerikai elnök egy, a CNN-nek adott interjúban elszólta magát.

Ez a háború a lőszerről szól. És elfogyott a lőszerük, és nekünk is kevés van belőle − utalt Biden Ukrajnára.

Kapcsolódó írásaink