Külföld

Egy 1986-ban eltűnt német hegymászó maradványait találták meg egy olvadó svájci gleccseren

Egy 37 éve eltűnt német hegymászó maradványait találták meg egy olvadó gleccseren Svájc ikonikus hegycsúcsa, a 4478 méter magas Matterhorn közelében.

Egy 1986-ban eltűnt német hegymászó maradványait találták meg egy olvadó svájci gleccseren
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Kerstin Joensson

Hegymászók a Matterhorn lábánál, Zermatt település mellett húzódó Theodul-gleccseren július 12-én találtak csontokat, bakancsot és túrafelszerelést. DNS-vizsgálattal megállapították, hogy a maradványok egy meg nem nevezett 38 éves német férfihoz tartoznak, aki 1986 szeptemberében tűnt el egy túra alkalmával.

Wallis kanton hatóságai közzétettek egy fényképet, amelyen egy fél pár bakancs kandikál ki a hó alól, piros fűzővel.

A klímaváltozás miatt olvadó és zsugorodó gleccserekből az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban kerülnek felszínre rég eltűnt emberek maradványai és tárgyak.

A Matterhornon 2015-ben megtalálták a maradványait két fiatal japán hegymászónak, akik egy hóviharban tűntek el 1970-ben. Az eltűntek kilétét ugyancsak DNS-vizsgálattal állapították meg.

A svájci gleccserek tavaly gyorsabb ütemben olvadtak, mint a feljegyzések több mint száz évvel ezelőtti kezdete óta bármikor, tömegük hat százalékát veszítették el, csaknem a kétszeresét annak, mint amennyi az előző rekordévben, 2003-ban olvadt el.

Kapcsolódó írásaink