Külföld

Joe Biden nemzeti emlékhellyé nyilvánította Emmett Till 1955-ös meggyilkolásának helyszínét

Az amerikai tinédzsert 1955-ben rasszista indítékkal gyilkolták meg

A Fehét Házban tartott ceremónián az Egyesült Államok faji megkülönböztetéssel kapcsolatos történelmével kapcsolatban az elnök úgy fogalmazott, hogy a "sötétség és tagadás sok mindent elrejthet, de semmit nem töröl ki". A múlttal való szembenézéssel összefüggésben az elnök kijelentette, hogy a tanulnivalók között nem lehet válogatni aszerint, amiről tudomást akar venni az ember és amiről nem.

Joe Biden nemzeti emlékhellyé nyilvánította Emmett Till 1955-ös meggyilkolásának helyszínét
Emmett Till történetéről 2022-ben film is készült - Jalyn Hill játszotta a 14 esztendős afroamerikai tinédzsert
Fotó: NorthFoto

Emmett Till, 14 éves afroamerikai tinédzser ügye egyik kiváltója volt az 1950-es és 1960-as évek amerikai polgárjogi mozgalmának. A fiatal 1955 nyarán Chicagóból utazott rokonaihoz Mississippi államba, ahol néhány nappal később két helybéli elhurcolta, megkínozta és meggyilkolta, azt állítva, hogy a fiatal kikezdett egy 21 éves fehér nővel. A holttestet négy nappal később találták meg. A fehér esküdtekből álló bíróság a tetteseket felmentette.

Az elnöki döntéssel létrehozott Emmett Till országos emlékhelyek között van a holttest megtalálásának helye, a bíróság, ahol a felmentő ítélet született, valamint a templom Chicagóban, ahol a fiatal temetési szertartását tartották 1955-ben.

Emmett Till kedden lett volna 82 éves.

Kapcsolódó írásaink