Külföld

Az orosz és az észak-koreai védelmi vezetők történelmi tárgyalásokat tartottak

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Phenjanban tárgyalásokat folytatott észak-koreai kollégájával a koreai háború befejezését ünneplő rendezvények alkalmából – közölte szerdán a moszkvai védelmi minisztérium, olvasható az Oroszhirek.hu-n.

Az orosz és az észak-koreai védelmi vezetők történelmi tárgyalásokat tartottak
Szergej Sojgu
Fotó: pool via AFP/Egor Aleev

A minisztérium közölte, hogy Sojgu beszélt Kang Szun-nam észak-koreai védelmi miniszterrel, miközben üdvözölte a két nemzet közötti hagyományosan szoros kapcsolatokat, és köszönetet mondott vendéglátóinak az eseménydús kulturális programért és a szívélyes fogadtatásért.

Sojgu megjegyezte, hogy utazása akkor történik, amikor Észak-Korea „a Nagy Felszabadító Háborúban aratott győzelem 70. évfordulóját ünnepli”, hozzátéve, hogy a Koreai Néphadsereg győzedelmeskedett egy erős és kegyetlen ellenség felett”.

Sojgu a Szovjetunió és Kína által támogatott Észak-Korea és a nyugati szövetségesek koalíciója által támogatott Dél-Korea közötti 1950–1953-as konfliktusra utalt.

A koreai háborút a modern történelem egyik legvéresebb konfliktusaként tartják számon, a becslések szerint mindkét oldalon hárommillió áldozatot követelt. Bár Szöul és Phenjan soha nem írt alá békeszerződést, a fegyverszünet a 38. szélességi kör közelében demilitarizált övezetet hozott létre, kettéosztva a Koreai-félszigetet.

Sojgu az Észak-Korea és Oroszország közötti gazdag együttműködési múltat is méltatta, megjegyezve, hogy a kiterjedt katonai csereprogramok, beleértve a magas rangú védelmi tisztviselők látogatásait és a személyzeti kiképzést, segítettek „fenntartani a békét és a stabilitást a Koreai-félszigeten”.

„Meggyőződésem, hogy a mai megbeszélések segíteni fogják a védelmi minisztériumaink közötti együttműködés megerősítését” – tette hozzá.

Az észak-koreai kollégájával folytatott megbeszélések előtt Sojgu koszorút helyezett el a Vörös Hadsereg katonáinak emlékművénél, akik 1945-ben haltak meg Korea japán megszállás alóli felszabadítása során. Az orosz küldöttség virágokat helyezett el a Kim Il Szung és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők tiszteletére emelt emlékműveknél is.

Oroszország és Észak-Korea hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol a szovjet korszakig visszanyúlóan, és Phenjan külügyminisztériuma tavaly azt mondta, hogy a két ország közötti kapcsolatok „most új stratégiai magasságokba emelkednek”, szemben az Egyesült Államok és szatellitái „hegemón akcióival”.

Eközben Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője az orosz és a kínai delegáció észak-koreai látogatását kommentálva reményét fejezte ki, hogy a két ország felhasználja a Phenjanra gyakorolt befolyását, hogy „arra ösztönözze őket, hogy tartózkodjanak a fenyegető, törvénytelen magatartástól”, és szerepet játszanak a regionális feszültségek enyhítésében.

Kapcsolódó írásaink