Külföld

Zelenszkij: Elfogadhatatlan az EU részéről az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítása

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat

Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Zelenszkij: Elfogadhatatlan az EU részéről az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítása
Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Hangsúlyozta egyúttal: Ukrajna „hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban", de – mint írta – felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre. „Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk" – tette hozzá.

A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel–ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet barátságtalan és populista lépésnek nevezte.

Kapcsolódó írásaink