Külföld

Romániában az építőiparban tömeges elvándorlást eredményez az adókedvezmények tervezett eltörlése egy elemzés szerint

Marcel Bolos pénzügyminiszter szerint a különböző ágazatok számára megítélt adókedvezmények évi 75 milliárd lejbe kerülnek az országnak

Tömeges elvándorlást fog eredményezni a román építőiparban, ha a bukaresti kormány a tervezettnél magasabb költségvetési hiány lefaragása érdekében eltörli az ágazat számára öt éve bevezetett kedvezményeket – figyelmeztet a Graphein topográfiai és tervező cég elemzése, amelyet hétfőn ismertetett a News.ro hírportál.

Romániában az építőiparban tömeges elvándorlást eredményez az adókedvezmények tervezett eltörlése egy elemzés szerint
Képünk illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

A tanulmány szerint tíz építőipari vállalkozás közül kilencnek kevesebb mint tíz alkalmazottja van, és ezeket súlyosan destabilizálná egy ilyen intézkedés, mert nem tudnák megakadályozni, hogy a közepes (2–5 éves) munkatapasztalattal rendelkező alkalmazottaikat elszívják a külföldi építőtelepek.

Bár az utóbbi évben az inflációt és a megélhetési költségek emelkedését esetenként 20 százalékot is elérő béremelésekkel próbálták a munkaadók ellensúlyozni, és a román építőiparban a nettó átlagbér 7000 lej (540 ezer forint) körül van, a munkások több mint 60 százaléka ha nem is országot, de legalábbis munkahelyet akar váltani.

A Graphein elemzése szerint az országban indult infrastrukturális beruházások és a román szakmunkások elvándorlása közepette egyre több építőipari cég munkaerőimporttal próbálkozik. A román kormány ebben az évben 100 ezer, az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkás befogadását engedélyezte, a keretszámot azonban a tanulmány szerzői szerint újra kell gondolni, mert a munkaerőigény 40 százalékkal magasabb.

Romániában 2018-ban vezették be azt a kedvezményt, amely szerint az építőipari alkalmazottak mentesülnek a 10 százalékos egészségügyi járulék és a 10 százalékos jövedelemadó befizetése alól, azóta az építőipari alkalmazottak száma 300 ezerről 450 ezerre nőtt. A román építőipari munkáltatók szövetsége szerint azonban már most több mint 700 ezer román munkavállaló dolgozik nyugat-európai országokban, ahol két hónap alatt annyit keresnek, mint Romániában egy egész év alatt.

Az építőipari bruttó minimálbér jelenleg 4000 lej (308 ezer forint) Romániában, amiből a nyugdíjjárulékok levonása után 3150 lej nettó (a bruttó 77 százaléka) marad. Ha eltörlik mindkét kedvezményt, csaknem 800 lejjel 2370 lejre csökkenne a minimálbérrel fizetett építőipari munkás nettó fizetése, a bruttó kevesebb mint 58 százalékát kapná meg (mint a többi munkavállaló).

Romániában a mezőgazdasági munkavállalóknak sem kell fizetniük a 10 százalékos egészségügyi járulékot, a programozók (IT-szektor) a 10 százalékos jövedelemadó befizetése alól kaptak mentességet, ez utóbbi kedvezmény visszavonásának lehetőségét azonban Marcel Ciolacu miniszterelnök nyilvánosan cáfolta.

Marcel Bolos pénzügyminiszter szerint a különböző ágazatok számára megítélt adókedvezmények évi 75 milliárd lejbe kerülnek az országnak.

A román pénzügyminisztérium szerint az év első öt hónapjában a költségvetési hiány elérte a GDP 2,3 százalékát, vagyis csaknem másfélszeres volt a tavaly május végén feljegyzett 1,57 százaléknak, mivel a költségvetési kiadások 17 százalékkal nőttek, míg a bevételek csak 10 százalékkal. A bukaresti kormánypártok most azt tervezik, hogy a minimálbér és a jövedéki adó emelésével, az adókedvezmények csökkentésével és a kedvezményes áfakulcsok kivezetésével próbálják növelni az államháztartás bevételeit.

Kapcsolódó írásaink