Külföld

Nem jött be Biden „halálos” jóslata

A demokrata politikus még 1991-ben, Delaware állam szenátoraként előadást tartott a Detroiti Jogi Főiskolán a legfelsőbb bíróság bíráinak jelentőségéről. Meglepő kijelentéseket tett.

Nem jött be Biden „halálos” jóslata
Joe Biden
Fotó: NorthFoto

A „döntéseik hatással lesznek arra, hogy mi történik ebben az országban jóval Biden szenátor távozása után, jóval Bush elnök távozása után és jóval azután, hogy Reagan elnök adminisztrációja feledésbe merül” – fogalmazott a főbírákról. Majd a Magyar Nemzet által szemlézett videón hozzátette: „Ha David Souter bíró még élni fog – ha Isten is úgy akarja – akkor 2020-ban mérföldkőnek számító döntéseket fog hozni. Minden valószínűség szerint akkorra én már halott leszek.”

Objektum doboz

Biden azonban tévedett, hiszen David Souter 2009-ben visszavonult a legfelsőbb bíróság éléről, ő pedig él, bár egészégi állapota egyre több mindenkit aggaszt. Ennek ellenére a közvélemény-kutatások többsége szerint csak kevéssel van lemaradva régi-új kihívója, Donald Trump mögött, aki jelen állás szerint a szavazatok 52 százalékát szerezheti meg. Ugyanakkor az elektori szavazatok eloszlása miatt ez még nem borítékolja a győzelmét.

Kapcsolódó írásaink