Külföld

Drogcsempészés vádjával Madrid kiadta Washingtonnak a korábbi venezuelai kémfőnököt

Kábítószer-csempészés vádjával Spanyolország szerdán kiadta az Egyesült Államoknak Hugo Carvajal nyugalmazott vezérőrnagyot, Venezuela katonai hírszerzésének korábbi vezetőjét – jelentette be szerdán az ügyet jól ismerő egyik spanyol tisztségviselő és Carvajal amerikai ügyvédje.

Drogcsempészés vádjával Madrid kiadta Washingtonnak a korábbi venezuelai kémfőnököt
Carvajal és Nicolás Maduro
Fotó: AFP/Presidencia Venezuela

Az illetékes spanyol bíróság név nélkül nyilatkozó munkatársa megerősítette az AP amerikai hírügynökségnek, hogy Carvajal elhagyta Spanyolországot.

Zachary Margulis-Ohnuma amerikai ügyvéd szerint Carvajal szerda este érkezik meg New Yorkba.

Carvajal több mint egy évtizedig volt Hugo Chávez néhai venezuelai elnök (2002–2013) tanácsadója, de Chávez utódjával, Nicolás Maduro jelenlegi venezuelai elnökkel szakított.

Hugo Carvajal 2019. áprilisi spanyolországi letartóztatása óta harcol amerikai kiadatása ellen.

A New York-i ügyészség azzal vádolja a volt venezuelai kémfőnököt, hogy hivatalvezetői beosztásával visszaélve 2006-ban megszervezte mintegy 5600 kilogramm kokain kicsempészését Venezuelából Mexikóba.

Ezenkívül az amerikai pénzügyminisztérium jelentései szerint Carvajal fegyvereket juttatott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláinak, valamint segített a FARC tevékenységének finanszírozásában azzal, hogy megkönnyítette az Egyesült Államokba szánt nagy mennyiségű kokain szállítását Venezuelán keresztül.

Chávez közeli munkatársaként Carvajal azonnal elhagyta Venezuelát, miután szakított Maduróval, mert a jelenlegi venezuelai elnök szocialista kormányával szemben az akkori ellenzéket támogatta.

Carvajal, akinek hazájában „Pollo” (Csirke) a beceneve, mindvégig tagadta a fenti vádakat. A 2019-es első spanyolországi letartóztatását követő, elhúzódó jogi eljárás késleltette amerikai kiadatását, amelyet csaknem két évre fel is kellett függeszteni, miután Carvajal eltűnt, miközben óvadék ellenében szabadlábon védekezett.

Erre azt követően került sor, hogy Carvajal bizalmas, belső információt kapott arról, hogy a szóban forgó spanyol bíróság, amelyet 1977-ben hoztak létre, országos hatáskörrel rendelkezik a legsúlyosabb bűncselekmények területén, ítéletet fog hozni amerikai kiadatásával kapcsolatban.

Miután 2021 szeptemberében ismét elfogták, a nyugalmazott tábornok tovább késleltette a kiadatási eljárást azzal, hogy számos fellebbezést nyújtott be, amelyeket végül mind elutasított a bíróság. Carvajal ezenkívül politikai menedékjogi kérelmet is benyújtott Spanyolországban, amelyet azonban Madrid elutasított.

Kapcsolódó írásaink