Külföld

Ankara magyarázatot adott Moszkvának az Azov-parancsnokok kiadása miatt

Ankara magyarázatot adott Moszkvának az Azov parancsnokok Kijevnek történő kiadása miatt – mondta Omer Celik, a török kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának hivatalos szóvivője a Habertürk TV-csatornának adott interjúban – írta meg az oroszhirek.hu

Ankara magyarázatot adott Moszkvának az Azov-parancsnokok kiadása miatt
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Azov parancsnokaival a repülőgépen 2023. július 8-án Isztambulban
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Ukrán elnöki hivatal

„Részünkről megfelelő magyarázatokat adtunk, és tisztáztuk a helyzetet. Nincs feszültség (Ankara és Moszkva kapcsolataiban)” – mondta Omer Celik, a török kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának hivatalos szóvivője.

A kormánypárt képviselője ugyanakkor nem pontosította, hogy ki, mikor és milyen körülmények között továbbította Ankara hivatalos érveit.

A DNR (Donyecki Népköztársaság) vezetője 2022 szeptemberében azt mondta, hogy az Ukrajnával folytatott fogolycsere során 56 embert engedtek szabadon, közülük 55-en katonák, ebből öten donbásziak, a többiek orosz katonák voltak.

Kijev 215 embert kapott, köztük az Azov terrorista ezred vezetőit. A cseréről Recep Tayyip Erdogan török elnök is beszámolt. A Hurriyet című napilap 2023 januárjában forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az azovosok Törökországban vannak. Ez állítólag Oroszország követelésére történt így, és a megállapodás értelmében a konfliktus végéig ott is kellett volna maradniuk.

Kapcsolódó írásaink