Külföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarországnak fontos szerepe van az elfogadott elrettentési és védelmi tervekben + VIDEÓ

„Sem a helyzet, sem pedig Ukrajna nem áll készen arra, hogy a NATO tagjává váljon”

A NATO újonnan elfogadott elrettentési és védelmi terveiben Magyarországnak fontos és megkerülhetetlen szerepe van - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarországnak fontos szerepe van az elfogadott elrettentési és védelmi tervekben + VIDEÓ
Szalay-Bobrovniczki Kristóf
Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczki Kristóf

Jelezte: véget ért a NATO vilniusi csúcsértekezlete, az állam- és kormányfők találkozója. Emlékeztetett: Magyarország idén már a GDP 2 százalékát költi védelmi célokra, és a jövő évi költségvetésben is ilyen arányú forrást terveznek.

Hozzátette, Magyarország jól teljesít a NATO-tagországokkal közös missziókban is, mint a KFOR és a nemzetközi légtérvédelmi feladatok, de folytatja a megkezdett tervszerű haderőfejlesztést is. Felidézte: Magyarország részt vesz a NATO keleti szárnyának megerősítésében egy harccsoporttal, Székesfehérváron pedig többnemzeti hadosztály-parancsnokság működik.

„Szóba került a találkozón a védelemipar is, amely NATO-keretekben való fejlesztése a háború hatására is kiemelt jelentőségűvé vált. Magyarország e tekintetben is jól teljesít” - jegyezte meg.

Napirendre került az ukrajnai háború kérdése is

„Magyarország álláspontja fedésben van a NATO álláspontjával, miszerint nem szállítunk halált okozó eszközöket, nem veszünk részt, nem sodródunk bele a háborúba és elkerüljük annak eszkalációját is” - mondta a miniszter.

Hozzátette: Ukrajna ez alkalommal nem kapott meghívást a NATO-ba, „hiszen sem a helyzet, sem pedig Ukrajna nem áll készen arra, hogy a NATO tagjává váljon”.

Közölte: Magyarország kitart álláspontja mellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Kemény választ adott Kína a NATO-nak

ĀPeking azzal vádolja az észak-atlanti szövetséget, hogy káoszt és békétlenséget szít a világban, és egymás után vívja törvénytelen háborúit