Külföld

Veszélyes fehérjeport hívnak vissza

Veszélyes fehérjeport hívnak vissza, aminek a termékelírása halálos mennyiségű koffein fogyasztására buzdítja az embereket

Veszélyes fehérjeport hívnak vissza Nagy-Britanniában, aminek a termékelírása halálos mennyiségű koffein fogyasztására buzdítja az embereket. Az Élelmiszer Szabványügyi Hivatal (FSA) szóvivője arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a terméket – írta meg az Origo.

Veszélyes fehérjeport hívnak vissza
Fehérje (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A Home Bargains vállalat visszahívta a Sci-Mx Nutrition Ultra Muscle Strawberry Flavour 1,5 kilogrammos termékeit. Az Élelmiszer Szabványügyi Hivatal (FSA) az árucikk vizsgálata során megállapította, hogy fehérjepor adagonként 5 gramm koffeint tartalmaz. Amennyiben a fogyasztók követnék a csomagoláson szereplő előírást, akkor több mint 10 gramm koffeint kellene fogyasztaniuk naponta.

Ez a dózis azonban a legtöbb ember számára halálos lehet, de vannak, akik számára már 3 gramm is veszélyes mennyiség lehet.

A magas koffeintartalom szorongást, álmatlanságot, nyugtalanságot, szívdobogást, hasmenést és nyugtalanságot okozhat.

Mindemellett a mentális betegségben szenvedő személyeknél súlyosbodó pszichózis léphet fel. Tina Potter, az FSA szóvivője arra kéri a vásárlókat, ha megvásárolták a terméket, ne fogyasszák el. A piacon már tücskökből, valamint borsófehérjéből készült fehérjepor is elérhető, ami akár 70 százalékkal több kalciumot tartalmazhat.

Kapcsolódó írásaink