Külföld

A közlekedés zöldátállása nem lehet kirekesztő

Az Európai Parlament plenáris ülése hétfő este vitázott az Alternatív Üzemanyagok Infrastruktúrájára vonatkozó rendelettervezetről. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a téma kapcsán kiemelte: „A közlekedés zöldátállása során senkit nem hagyhatunk hátra, ezért lehetővé kell tenni, hogy mindenki a maga lehetőségeihez szerint vegyen részt benne.”

A közlekedés zöldátállása nem lehet kirekesztő
Deli Andor fideszes EP-képviselő
Fotó: Európai Parlament

A fideszes politikus hangsúlyozta: az alternatív üzemanyag infrastruktúrára vonatkozó rendelet elfogadása egy nagyon fontos előfeltétele annak, hogy felgyorsuljon az elektromos és hidrogéntöltő-állomások kiépítése Európa szerte. „Azonban a technológiai neutralitás megkívánja az egyéb, karbonsemleges üzemanyagok, úgy, mint az e- vagy bio-üzemanyagok támogatását is. Hiszen ezeknek kulcsszerepük van a belső égésű motorok kőolajalapú üzemanyagairól történő leválás átmeneti idejében. Így megőrizhetjük az európai járműipar világpiaci pozícióját és munkahelyek tízezreit” – tette hozzá Deli.

„Végezetül, azzal is számolnunk kell, hogy számos KKV-nek és polgárnak, akik ki szeretnék venni részüket a zöldátállásból, nem lesz módja azonnal zéró kibocsátású járműre váltani. Nem hagyhatjuk őket hátra, ezért a fokozatosság elve mentén a meglévő járműflották fiatalításának lehetőségét is garantálni kell – mondta el Deli.

Kapcsolódó írásaink