Külföld

Tunéziában is gyilkoltak az illegális bevándorlók

Napokig tartó zavargások és egy helybéli halála után a tunéziai hatóságok illegális bevándorlók százait utasították ki és zavarták Szfaxból a polgárháborús Líbia határvidékére – állítja a Human Rights Watch (HRW) az Al Jazeera szerint.

Tunéziában is gyilkoltak az illegális bevándorlók
Szubszaharai migránsok Szfaxban
Fotó: AFP/Houssem Zouari

A szervezet arra szólította fel Tunéziát, hogy hagyjon fel a szubszaharai menekültek kiutasításával, és nyújtson humanitárius szolgáltatásokat azoknak, akik az észak-afrikai ország líbiai határán sínylődnek. A héten több száz embert gyűjtöttek össze a tengerparti Szfax városból, és hajtottak be Ben Guerdane-be, a tunéziai és líbiai militarizált határövezetbe. „Nemcsak az emberek bántalmazása és a sivatagban hagyása lelkiismeretlenség, de a kollektív kiutasítások sértik a nemzetközi jogot” – mondta Lauren Seibert, a HRW menekült- és migránsjogi kutatója.

A kiutasított emberek számos afrikai országból származnak, köztük Kamerunból, Csádból, Guineából, Elefántcsontpartról, Maliból, Szenegálból és Szudánból. Az elmúlt hónapokban több ezer okmány nélküli migráns utazott Szfaxba, abban a reményben, hogy onnan az embercsempészek eljuttatják őket Európába. A tunéziai kormány azonban az Al Jazeera szerint egyre határozottabban lép fel a migránsok és az embercsempészek ellen, mivel az Európai Unió 1 milliárd eurós segélycsomagot ajánlott fel a gazdasági válságtól szenvedő országnak.

Kapcsolódó írásaink