Külföld

Ursula von der Leyen lehet a NATO következő főtitkára?

Biden és az EB elnöke az elmúlt években „erős kapcsolatot” alakított ki egymással

A brit Telegraph szerint a Fehér Ház nagyra értékelte, hogy az Európai Bizottság elnöke az utóbbi időben inkább „Washingtonra hagyatkozott a hírszerzésben”, ahelyett, hogy megbízott volna az európai ügynökségekben, amelyek nem értékelték megfelelően Oroszország ukrajnai katonai műveletét – írja az Oroszhirek.hu.

Ursula von der Leyen lehet a NATO következő főtitkára?
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Michael Kappeler

A jelentés azt is felvetette, hogy Ursula von der Leyen valószínűleg képes lenne megszerezni a NATO másik kulcsszereplőjének, a francia Emmanuel Macronnak a támogatását, mivel folyékonyan beszéli a francia nyelvet.

Kedden a NATO hivatalban lévő főtitkára, Jens Stoltenberg megerősítette, hogy a szeptember végén lejáró megbízatását további egy évvel meghosszabbították. A norvég politikus 2014 óta áll az Egyesült Államok vezette katonai szövetség élén, megbízatását négyszer hosszabbították meg.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a NATO-tagok ismét nem tudtak megegyezni Stoltenberg utódjáról.

Sajtóértesülések szerint Ben Wallace brit védelmi miniszter jelölését a múlt hónapban az Egyesült Államok és Franciaország megakadályozta, akik állítólag egy uniós tisztviselőt szeretnének a posztra.

Von der Leyen korábban azt mondta, hogy bár megtisztelő, hogy a lehetséges jelöltek között találta magát, nem érdekli különösebben a NATO-szereplés.

A The Telegraph szerint azonban az Egyesült Államokban kétlik, hogy a jövő évi európai parlamenti választások után is képes lenne az Európai Bizottság élén maradni.

A Telegraph rámutatott, hogy az egyik akadálya annak, hogy Von der Leyen a katonai blokk főtitkára legyen, az lehet, hogy „rosszul kezelte” a német védelmi minisztériumot, amelyet 2013 és 2019 között vezetett.

Kapcsolódó írásaink