Külföld

Az izraeli hadsereg nagyszabású terrorellenes műveletet hajtott végre a Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg hétfőn közölte, hogy terroristacélpontokat támadott a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában egy „nagyszabású műveletben”, amelyben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint egy lakos meghalt, egy másik pedig megsebesült.

Az izraeli hadsereg nagyszabású terrorellenes műveletet hajtott végre a Ciszjordániában
Izraeli Katonák Ciszjordániában
Fotó: AFP/Ahmad Gharabli

Az izraeli hadsereg tudatta, hogy erői a „terrorista-infrastruktúrát” vették célba Dzsenin térségében. Egy „műveleti központot” támadtak, amely a tájékoztatás szerint a „Dzsenini Brigád”, egy helyi militáns csoport parancsnoki központjaként szolgált.

„Bombázás és szárazföldi invázió zajlik” – mondta Mahmúd asz-Szaadi, a Palesztin Vörös Félhold dzsenini igazgatója az AFP francia hírügynökségnek.

„Számos házat és helyszínt bombáztak. (…) Mindenütt füst gomolyog” – tette hozzá.

A palesztin Iszlám Dzsihád közleményben azt írta, „minden lehetőség megvan arra, hogy az ellenségre (Izraelre) csapást mérjünk, válaszul a dzsenini agresszióra”.

Júniusban hét ember, köztük két 15 éves fiatal meghalt az izraeli hadsereg egyik dzsenini menekülttáborban végrehajtott műveletében.

A rajtaütés során a hadsereg helikopterről rakétákkal is támadott, amire egy palesztin tisztviselő szerint 2002 óta, a második palesztin intifáda (felkelés) óta nem volt példa Ciszjordániában.

A Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenin városa és a szomszédos menekülttábor rendszeresen színhelye az izraeli erők és a palesztinok közötti összecsapásoknak.

Az izraeli hadsereg sorozatosan hajt végre razziákat a térségben, amely elméletileg a Mahmúd Abbász által elnökölt Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll.

Az erőszak az elmúlt hónapokban fokozódott, és az év eleje óta legalább 177 palesztin, 25 izraeli, egy ukrán és egy olasz halt meg.

Kapcsolódó írásaink